- hirdetés -

150-ről 300 főre nő az orosházi polgári szolgálat létszáma.

A januártól életbe lépett katasztrófavédelmi törvény változásai nyomán országszerte elkezdték kijelölni a települések polgári védelmi szervezeteinek tagjait. Orosháza esetében a jelenlegi 150 főről 300 főre bővítik a létszámot. Ők lesznek azok, akik vész esetén riaszthatók a város védelme érdekében.

– Az új szervezetre azért volt szükség, mert egyrészt változott a települések veszélyeztetettségi besorolása, másrészt változik az az időjárási helyzet, amely rákényszeríti a településeket egy hatékony és gyors reagálású szervezet létrehozására. Az esetleges vészhelyzetekre pedig valamennyiünk érdekében fel kell készülni, a lakosság részéről jogos igényként merül fel a biztonság, de ezért mindannyiunknak tenni kell – hangsúlyozta az orosházi önkormányzat közbiztonsági referense, Vincze Tibor.

300 - ennyien kellenek az orosházi szolgálatba (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A rendelkezés szerint a települési önkormányzat első embere dönthet arról, hogy kinek kell vállalnia a kötelező szolgálatot. Orosháza esetében nem ezt az utat választották: az együttműködésre helyezve a hangsúlyt kedden egy fórumot hívtak össze a helyi közintézmények és gazdálkodó szervezetek vezetői számára.

– Arra kértük fel a vezetőket, hogy vegyenek részt a polgári védelmi szervezetek tagjainak kiválasztásában. A polgári védelmi feladatok hatékony ellátására létre kell hozni különböző (infokommunikációs, lakosságvédelmi, egészségügyi, logisztikai, műszaki) egységeket, amelyekhez megfelelő szakképzettségű és tudású kollégákat kell beosztani, segítve ezzel a katasztrófavédelem munkáját – emelte ki Vincze Tibor.

A keddi fórumra többek között a kórház, az oktatási intézmények, a közlekedési társaságok, a nagyobb orosházi cégek (pl. üveggyár, Merian, AKG, Kárai Trans), pékségek, hotelek, éttermek kaptak meghívást. A résztvevők megismerkedtek többek között az új jogi szabályozásból fakadó polgári védelmi feladatokkal, és azzal is, hogy a települést melyik katasztrófavédelmi osztályba sorolják.

Orosháza város a legmagasabb szintű, I. katasztrófavédelmi osztályba sorolást kapta, mivel a településen van a Hunguard Zrt, amely felsőküszöb értékű veszélyes üzemnek van nyilvánítva. A városban emellett több veszélyes üzem is működik (AKG, Merian), melyek biztonságára nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

A vezetőknek augusztus 28-ig van lehetőségük arra, hogy a megszabott létszámban kijelöljék polgári szolgálatra a munkavállalókat. A polgári szolgálatosokra eskütétel vár, majd kiképezik őket.

– A polgári védelmi szolgálatba beosztott civilek hamarosan kézhez kapják a behívót, kötelesek lesznek esküt tenni, és részt venni a szükséges szakmai képzésen. Orosházán várhatóan szeptember végén tesznek esküt a város védelmére kijelölt civilek. Tájékoztatják őket arról is, hogy melyik egységben milyen feladatokkal bízzák meg őket. A katasztrófavédelem munkatársai egy ütemtervnek megfelelően pedig elkezdik az érintettek képzését. Úgy gondolom, hogy ebben a csapatban dolgozni, munkálkodni, a kihívások mellett egyfajta erkölcsi megbecsülést és kiemelt figyelmet jelent – hangsúlyozta a referens.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.