- hirdetés -

Hazánk 10 legveszélyesebb útja között van a 47-es és a 44-es. A felújításuk időszerű: a Mezőberény–Békéscsaba egy szakasza befejezés előtt, az Orosháza–Békéscsaba közötti rész még sehol.

Egy év múlva kezdődik a Békéscsabát Kecskeméttel összekötő 44-es főút Békés megyei szakaszának gyorsforgalmi úttá fejlesztése – adta hírül az MTI.

A fejlesztés három ütemben valósul meg, az első ütem kivitelezési munkálatai a tervek szerint 2013-ben indulnak, és azt követően két-három éven belül befejeződnek. Hogy pontosan mikor kezdődik az építkezés, azt az Európai Unió szigorú támogatási feltételei határozzák meg. Addig el kell készíteni a hiányzó megvalósíthatósági tanulmányokat, és előreláthatóan a környezetvédelmi engedély módosítása is szükség lesz a Tisza térségéhez tartozó Natura 2000-es területek miatt.

2012-ben fejeződik be a 47-es számú főút Mezőberény és Békéscsaba közötti 12 kilométer hosszú szakaszán a burkolat felújítása és megerősítése. Hasonló fejlesztés történik a 47-es főúton Békéscsaba és Orosháza között, mint korábban megírtuk 11 milliárd forintból 34 kilométeren újul meg a főút a két település között. A beruházás célja az útszakasz burkolatának 11,5 tonna tengelyterhelésre való megerősítése, a vízelvezetési gondok megszüntetése, a burkolat szélességének előírások szerinti kiépítése. A fejlesztés során kerékpárutat is építenek.

Az Orosháza–Békéscsaba közötti szakasz mellett a beruházás részeként felújítanak az Orosháza–Hódmezővásárhely és az Algyő–Szeged közötti útszakaszokon is. Az Alföld egyik legfontosabb útvonalának korszerűsítésével gyorsabbá, biztonságosabbá válik a közlekedés Szeged és Békéscsaba között. A beruházás jelenleg az előkészítés szakaszában van.

Egy felmérés szerint Magyarország tíz legveszélyesebb útja közé tartozik a 44–es és a 47-es főút is. Tavaly júliusig az azt megelőző három évben a 44-esen Kecskemét és Gyula között 29-en haltak meg, 83-an sérültek meg súlyosan, a 47-esen Debrecen és Szeged között 26 halálos és 118 súlyos sérüléses baleset következett be ugyanebben az időszakban – adta hírül a beol.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.