- hirdetés -

Lehullott levelek, leszakadt faágak, kettétört fák  az éjszakai vihar nálunk is tarolt. Orosháza vonatkozásában 36 káresetet dokumentált a katasztrófavédelem. 

Az esőre nagy szükség volt, a szélre már kevésbé. A városban járva az utakon, járdákon falevelek, gallyak hevertek. Nagyszénáson nagyobb fákat is kicsavart a szél, a lesodort tetőcserepek pedig autókat rongáltak meg, Orosházáról több olvasónk is jelezte, kisebb-nagyobb károkat okozott környezetükben a vihar.

Kettétört fenyő a Táncsics iskola előtt (Fotó: Rajki Judit)

A vihar csütörtök éjszaka érte el térségünket, 00.20 perctől folyamatosan érkeztek az időjárással kapcsolatos jelzések a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Megyei Főügyeletére.

– Éjféltől 14 óráig 98 esetben vonultak a tűzoltók káresemények felszámolásához. Jellemzően olyan esetekhez vonultak, ahol fák dőltek ki, illetve a nagy erejű szél fák ágait törte le. Orosháza vonatkozásában az említett időszakban 36 káresetet dokumentált a katasztrófavédelem. Több alkalommal történt, hogy fák villanyvezetékekre szakadtak vagy dőltek, így az áramszolgáltató közreműködésével hárították el a problémát. Egy esetben fordult elő, hogy fák vasúti pályára estek, de a kiérkező egység kevesebb, mint negyed óra alatt biztosította a zavartalan közlekedést. A káresetek felszámolásánál személyi sérülés nem volt – összegezte az eseményeket Tímár Tamás megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

A Városüzemeltetési Zrt. munkatársai csütörtökön a kezelésük alá tartozó közterületeket folyamatosan tisztítják a gallyaktól, levelektől.

A vihar a forró kánikula után enyhülést, és némi csapadékot is hozott, ezt a száraz föld, a szomjas növények azonnal felitták. A mostani eső enyhülést hozott ugyan, de az aszály miatt a talajból hiányzó mintegy 200 mm csapadékot nem pótolta. Itt írtunk arról, hogy az elmúlt időszak aszályos időjárása miatt milyen kritikus a kukorica és a napraforgó állapota a térségben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.