- hirdetés -

Csomor Ferenc Józsefné július 12-én ünnepli 100. születésnapját. Sokat dolgozott és mindig egészségesen élt- véleménye szerint ebben rejlik a hosszú élet titka.

Egymás után érkeztek a családtagok, ismerősök Marika néni otthonába csütörtök délelőtt. Sorra gyűltek a virágcsokrok, ajándékok az ünnepelt körül. Csomor Ferenc Józsefné Hajdú Mária ugyanis 100 évvel ezelőtt ezen a napon született Pusztaföldváron, e jeles alkalomból sokan köszöntötték.  A város nevében Csizmadia Ibolya alpolgármester a miniszterelnök kézjegyével ellátott emléklapot, ajándékot és virágcsokrot nyújtott át az ünnepeltnek.

Csomor Ferenc Józsefné Hajdú Mária 1912. július 12-én született Pusztaföldváron gazdálkodó családban, három bátyja volt.  Édesanyja egyedül nevelte őket, mivel édesapjuk az I. világháborúban, 1914 karácsonyán életét vesztette. Pusztaföldvári tanyán élte gyermekkorát, iskolába Orosházára járt. 15 éves korában édesanyja tánciskolába íratta, mert nagyon szeretett táncolni. Nagy volt a rokonság, hisz 39 első unokatestvére volt, akikkel gyakran összejártak- ezekre az időkre szívesen emlékszik vissza.

A város nevében Csizmadia Ibolya köszöntötte az ünnepeltet (Fotó: Rajki Judit)

1934-ben ment férjhez Csomor Ferenc Józsefhez, aki orosházi iparos volt. A Varga és Csomor gépműhelyt vezették a Könd utcán, később férje megalapította a Vas- Műanyag Szövetkezetet, aminek aztán elnöke lett. 1944-ben született meg egyetlen lányuk Marika. Egész életében a háztartást vezette, főzött-sütött, a kertet rendezte. Nagyon szeretett kötni, varrni, hímezni.

1981-ben 47 évi házasság után hirtelen megözvegyült és ekkor magához vette édesanyját, aki még 7 évig élt vele, 99 évesen hunyt el. Marika néni 95 éves koráig ellátta magát főzött, mosott, takarított, majd egy baleset érte, azóta járókerettel tud csak közlekedni. Ennek ellenére jó egészségnek örvend, bár hallása már nem a régi.

Véleménye szerint a hosszú élet titka a sok munka, valamint az, hogy mindig egészségesen élt, soha nem ivott szeszes italt, nem dohányzott, jelenleg is csupán naponta 1 szem gyógyszert kell szednie. Nem tévézik, a rádióhallgatás az egyetlen szórakozása. Két unokája és hét dédunokája teszik még boldogabbá napjait.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.