- hirdetés -

Tudás, munka és mértékletes életmód: ez a hosszú élet titka a november 12-én 100. születésnapját ünneplő Zengő Károly szerint.

Egymás után érkeztek a családtagok, barátok, ismerősök múlt hét szombaton a Tópart Panzió éttermébe, mindannyian azért, hogy Károly bácsinak gratuláljanak. Az asztalfőn helyet foglaló ünnepelt körül sorra gyűltek az ajándékok. A város nevében Dávid Zoltán polgármester köszöntötte, aki egy Orbán Viktor miniszterelnök szignójával ellátott emléklapot is átadott.

Zengő Károly 1916. november 12-én, Battonyán látta meg a napvilágot mezőgazdász családban, kilenc testvére volt. 1935-ben felvették a Békéscsabai Királyi Mezőgazdasági Szakiskolába, amelyet kitűnő eredménnyel végzett el. Az akkori időben ez komoly dolog volt, hiszen legfőképpen jómódú gazdák gyermekei kerülhettek be. Öt évvel később nősült meg, házasságából két gyermek született.

Zengő Károly, egy évszázad bölcsességével a háta mögött (Fotó: Domján Róbert)
Zengő Károly, egy évszázad bölcsességével a háta mögött (Fotó: Domján Róbert)

Már fiatal korában is vezető beosztásokba került, ebből adódóan nem volt egyszerű a helyzete, de sikeresen megállta a helyét. Előbb Návay György óföldeáki uraság birtokán kulcsár beosztásban, majd később a nagyszénási Lenin Termelőszövetkezet elnökhelyettese és főagronómusaként. Mindig kereste a fejlődés lehetőségét, nem elégedett meg az addig megszerzett tudásával, így végzett állatorvosi szaksegéd, majd 1967-ben termelőszövetkezeti képesített könyvelői tanfolyamot.

Nyugdíjas évei 1978-ban kezdődtek, ám továbbra is aktív életet élt, igyekezett minél több időt tölteni a családjával, emellett papírra vetette életének történetét. Az új iránti vágya 80 éves korában is megmaradt, hiszen az Edit lányától kapott jóga könyvből számos gyakorlatot tanult meg és éveken át alkalmazta is azokat. Akaraterejét, pozitív gondolkodását és életenergiáját elmondása szerint ennek is köszönheti.

A vendégsereg előtt felszólalt ő is háláját fejezve ki a megjelenteknek. Természetesen az ilyenkor elmaradhatatlan kérdés is felmerült: mi a hosszú élet titka?

– Ismernünk és alkalmazkodnunk kell a világ dolgaihoz. Emellett mértékletes életmódot kell élni, amibe beletartozik, az alkoholfogyasztás és dohányzás és a nemi élet is – mondta Károly bácsi.

Gondolatai nevetést váltottak ki hallgatóságából, de hamar újra csend lett, hiszen a 100 év alatt megszerzett tapasztalatai, bölcseletei között mindenki találhatott magának megszívlelendőt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.