- hirdetés -

Ismét Orosházára jönnek a mesemondó gyerekek.

Immár 17 esztendeje, hogy Orosházán Békés megye néhány településének támogatásával és a nagycsaládosok egyesülete közreműködésével évről évre honismereti és magyarságismereti táborokat szervez az orosházi székhelyű Helios Alapítvány.
– Célunk kezdetektől fogva változatlan: a testvértelepülések megismerése, a nemzeti összetartozás gondolatának erősítése, egymás életének kölcsönös felmutatása a közös kapocs, az egy anyanyelv ápolása, őrzése szándéka mellett. Ezért lett fontos a mesekincs évenkénti felmutatása egymásnak és az érdeklődő orosházi közönségnek – mondta el Károlyi Fülöp Béla, a tábor megálmodója és főszervezője.

A tábort idén Orosháza-Gellértegyházán rendezik június 30. és július 4. között lesz a Helios Alapítvány és az Orosházi Nagycsaládosok Egyesülete szervezésében. Több önkormányzat – Orosháza, Tótkomlós, Nagyszénás, Gádoros, Csorvás – mellett a Kárpát-medencei Családok Szövetsége, a Történelmi Gellértegyházáért Alapítvány mellett számos cég és magánszemély támogatta. Önkéntesként pedig egy maroknyi tanári csapat segít az orosházi evangélikus gimnáziumból s a többi orosházi iskolából, a könyvtárból és a művelődési házból.

– A táborba idén 32 fő érkezik, Erdélyből, Szlovákiából, Vajdaságból és az anyaországból. Az idei tábor központi témája a magyar mesekincs és a településekhez fűződő mondavilág megmutatása. A VII. Gyopárka tündér mesemondó találkozóra közel 50 kisdiák, nagydiák és óvodás jelentkezett. A mesemondók Bereckből, Torjáról, Nagykárolyból, Szilágysomlyóról, Illyefalváról, Adáról, Moholról, Peredről, Tasnádról, Elekről, Csongrádról, Orosházáról, Berettyóújfaluból, Futásfalváról érkeznek – fogalmaz Károlyi Fülöp Béla, aki hozzáteszi, hogy a mesemondás mellett részt vesznek a nagycsaládosok egyesülete által szervezett családi napon is, ahol önálló kétórás meseműsorral szórakoztatják a közönséget. Itt mutatják Károlyi Fülöp Béla és Tóth Nóri közös alkotását, a közel 250 oldalas Orosházi csudafa című mesegyűjteményt.

A gellértegyházi történelmi emlékhelyen honfoglaláskorabeli hagyományokkal ismerkednek majd a táborozók, Ópusztaszeren a nemzeti emlékparkban pedig a magyar őstörténelem lapjait lapozgatják majd.

A 17. Magyarságtábor és a VII. Gyopárka tündér mesemondó verseny megnyitója június 30-án 19 órakor kezdődik Orosháza-Gellértegyházán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.