- hirdetés -

Kék színű pólóban vannak, és folyamatosan „járőröznek” a Tisza Kálmán iskola rendész tanulói, akik önkéntes alapon figyelnek értékeinkre a strandon.

Egy hete, azaz június 18-a óta Gyopárosfürdő vezetésével egyeztetve, egyfajta járőrszolgálatot látnak el a Tisza Kálmán iskola rendész tanulói a strand területén. A programban 30 diák vesz részt, önkéntes alapon, akik naponta 10-18 óráig látják el a szolgálatot. Folyamatosan jelen vannak a strandon, illetve a kinti parkolókban. Felhívják a fürdőzők figyelmét arra, fokozottan ügyeljenek értékeikre, nem hagyják azokat őrizetlenül, a parkolóban nyitva felejtett autókra, lehúzott ablakokra, égve felejtett világításra figyelnek.

– A tanulók az elmúlt egy hét alatt leginkább azt tapasztalták meg, mennyire felelőtlenek az emberek. Egyik diákunk fél óráig várakozott egy nagyobb pakk mellett.  Amikor megérkezett a csomag tulajdonosa a rendész tanuló megkérte,  jobban vigyázzon értékeire. A férfi a figyelmeztetést megköszönte, majd 5 perc múlva csomagjait ismét hátrahagyva ment tovább. A jelzés ebben az esetben nem sokat ért, ez a hozzáállás azonban ritkán jellemző. A többség megfogadja a tanácsot és őrzött helyre viszi értékeit. A diákok nem intézkedhetnek, viszont van náluk rádió, ha bármi szokatlant tapasztalnak, azon keresztül értesíteni tudják a strand biztonsági őrét, aki majd megteszi a szükséges intézkedéseket. Egyelőre július 8-áig tart a program. A kezdeményezés legfontosabb célja a megelőzés, figyelemfelhívás – tájékoztatott Kristofóri Zoltán rendész tanár.

A Gyopisünök figyelnek az értékeinkre (Fotó: Rajki Judit)

A tanulók nagyon lelkesek és szeretik a „járőrszolgálatot”, a rendőrökkel együttműködve a fiatalok folyamatos tájékoztatást és felvilágosítást kapnak. A kezdeményezés nagyban segíti szakmai felkészültségüket, másrészt a stranddal kötött megállapodás alapján, a szolgálat után ingyen fürödhetnek a parkfürdőben, így a nyári szünidőben a kikapcsolódásról sem kell lemondaniuk.

Az érintett rendész tanulók a Facebookon a „Gyopisün” nevet adták zárt csoportjuknak. A fiatalok a strandon kék színű, Gyopárosfürdő és Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény feliratú pólót viselnek.

– A diákoknak nincs ilyen lehetősége a tanév során, bár az év folyamán vannak gyakorlati óráik, amit szaktanárok tartanak, ezért is találtuk ki ezt, hogy pótoljuk a szakmai gyakorlatot. A fürdővezetővel úgy egyeztünk meg, hogy igény és elégedettség szerint júliusban tovább folytatódhat a program, fókuszálva a strand két nagy volumenű nyári rendezvényére- emelte ki Kristofóri Zoltán.

– Köszönjük e remek kezdeményezést. Sajnos gyakori probléma, hogy sokan őrizetlenül hagyják értékeiket a strand területén, amikor elmennek fürödni. Többször is felhívjuk hangosbemondón erre a figyelmet, és folyamatosan kérjük a strandolókat a baj elkerülése érdekében használják az ingyenes szekrényeket vagy a fizetős széfet értékeik őrzésére. A fiatalok folyamatos jelenlétének visszatartó ereje van, hasznos ez számukra tapasztalatszerzés céljából, és fontos a fürdőnek és természetesen a vendégeknek is a zavartalan fürdőzés, kikapcsolódás biztosítása érdekében- hangsúlyozta Dégi Éva a fürdő értékesítési vezetője.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.