- hirdetés -

A nyár gyakran hoz az örömök mellé egy kis bosszúságot is, például ha nyaralás közben vagy indulás előtt megbetegszik a gyerek. Összeszedtük, mire ügyeljenek a kisgyermekesek.

A nyáron leggyakrabban előforduló gyermekbetegségekről dr. Csányi Ágnes gyermekorvost kérdeztük.

– Nyáron gyakoriak a hasmenéses megbetegedések, ezeket Salmonella, Campylobacter, ritkán Shigella baktériumok, vagy vírusok okozhatják. Külön gondot kell fordítani az ételek higiénikus elkészítésére és hűtésére, mert ezek a baktériumok könnyebben elszaporodnak a helytelenül tárolt ételekben. A másik baj a mandulagyulladás. A nagy forróságban jólesik egy hűsítő fagylalt, jégkrém, hűtött víz, üdítő. Könnyen megbetegszik a mandula, ugyanis a hideg étel-ital hatására bejutnak a garatflórában várakozó kórokozók. A strandolás ideje is eljött végre. A napégés megelőzéséről nagyon sokat hallunk. Megfelelő faktorszámú krém használata ajánlott, délelőtt 10 és délután 3-4 óra közt nem tanácsos a gyerekeket napra engedni. A kicsik fejét védjük fehér sapkával, kalappal. A napszúrás erős fejfájással, hányással is járhat. Ezt meg kell előzni!- összegzett a doktornő.

Ugyanakkor a napsugarak jótékony D-vitamin-termelő hatását ne hagyjuk ki. A nagy melegben fokozni kell a folyadékbevitelt kicsinek, idősnek egyaránt. Ha nyaralni indul a család, frissítse fel a házi patikát: a lázcsillapító, hányáscsillapító, folyadékpótló, és bélflóra helyreállító ne maradjon otthon! Kérjétek a házi gyermekorvos segítségét az esetleges védőoltásokkal kapcsolatban / Hepatitis, stb./, ha déli országokba indultok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.