- hirdetés -

A mai világban akár lehetne ez egy dalszöveg kezdete is, de nem az. Utazási szokásaink rövid összegzése. Még mindig sláger a Balaton,  a fürdőruháknál hódít a retro, az úti patikára viszont nem mindig gondolunk.Tagadhatatlanul nyár van. Az elmúlt napokban tapasztalt rekkenő hőség miatt sokan döntöttek úgy, hogy elutaznak, ezt megerősítette az idén 20 éves KIFT-92 Utazási Iroda vezetője, dr. Körmendi János is.

– Természetesen az év elején sokan már előre megtervezték idén hova utaznak, de az elmúlt napokban is jónéhányan betértek hozzánk. Mint 10 évvel ezelőtt, úgy napjainkban is a legkedveltebb úti cél Görögország, de inkább repülővel, mint busszal. Még ma is népszerű Horvátország, Olaszország, és egyre inkább Törökország, Bulgária. Régebben több volt a buszos út, ma inkább a repülőt választják. A kedvezményes, azaz olcsóbb utakra továbbra is van igény, az elmúlt 5 évben hódítanak a last minute utak, naponta számos ilyen ajánlatot kapunk interneten. A belföldi utazások tekintetében az üdülési csekk és a SZÉP kártya bevezetése óta egyre többen interneten foglalják le a szállást, a készpénzzel fizetők száma sokkal kevesebb, mint korábban. Viszont sokan választják még mindig az utazási irodákat, hisz ott kiegészítő információkkal is tudnak szolgálni. Belföldön az utóbbi években nagyon keresettek a wellness-hétvégék- összegzett dr. Körmendi János.

A nyaralás örök emlék (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A válság óta a hetes nyaralásokat felváltotta a 3-5 éjszakás, illetve a hétvégi utazás, inkább többször utaznak az emberek, rövidebb időre.
– A Balaton még mindig sláger, bár nem olyan mértékben, mint 15-20 évvel ezelőtt. Kedvelt még a Velencei-tó, Tokaj egészen a Dunakanyarig, valamint 2005-től a Dél-Alföld is felzárkózott a népszerű úti célok közé, 1 millió vendégéjszakával, ez óriási eredmény – összegzett az irodavezető. Ma már elfogadott az utasbiztosítás, sőt az utak háromnegyed része olyan, hogy csak ezzel vehető igénybe.

– Az utas-, baleset-, poggyászbiztosítás mellett egyre elterjedtebb a stornó biztosítás: ebben az esetben – ha valamilyen okból meghiúsulna az utazás – az ár 80 százalékát visszatérítik. Sok a törzsvendégünk, családosok, házaspárok, különböző korosztályból. Az utóbbi időben igen elterjedt, hogy utazást ajándékoznak születésnapra, házassági évfordulóra stb – emelte ki dr. Körmendi János.

Lázcsillapító, hasfogó

Míg az emberek ma már természetesnek tekintik, hogy utasbiztosítást kössenek, nem feltétlenül gondolnak arra, hogy úti patikát állítsanak össze. Egy jól megtervezett, régóta vágyott utazást elronthat egy hasmenés, egy komoly leégés. Ezért fontos, hogy utazás előtt átgondoljuk, milyen gyógyszereket, készítményeket vigyünk magunkkal, hogy az úton ne érjen bennünket meglepetés.

– Első és legfontosabb, hogy a rendszeres gyógyszerszedők ne hagyják otthon tablettáikat, ha lehet, kicsivel többet vigyenek magukkal, mint a tervezett utazás időtartama, hisz bármi közbejöhet. Igen fontos még a napvédelem. Széles választékban találhatóak különböző krémek és spray-k, a bőrtípusunknak megfelelő faktorszámút (kisgyermekek esetében mindig a 40-50-eset) és összetételűt válasszuk. Ha lehetséges, ezen ne spóroljunk, mert a következmények annál súlyosabbak lehetnek. Az alapcsomagunkban feltétlenül legyen még láz- és fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, az esetleges sérülések esetére pedig fertőtlenítőszer, sebtapasz és gézlap. Fontos a rovarcsípés elleni védelemre is felkészülni. Egy alapcsomagot akár 1-2 ezer forintból összeállítunk, de ahol gyermek is van, ott természetesen ez az összeg több lehet. Az utóbbi időben egyre többen kérnek segítséget úti patika összeállításához – tájékoztatott Volencsikné dr. Fazekas Anikó, a Szent István Patika vezetője.

Ha erdős részre, hegyvidékes tájra utazunk, ne feledkezzünk meg a kullancsvédelemről sem. Külföldre tervezett utazás esetében pedig háziorvosunknál tájékozódjunk a szükséges védőoltásokról.

Minden fürdőruha divatos

A nyár elképzelhetetlen strandolás nélkül. Több mint 40 éves tapasztalattal rendelkezik a fürdőruhák terén Rabi Józsefné, az Erika Fehérnemű Üzlet tulajdonosa, ahol egészen az extra-extra méretig találhatunk egy- vagy kétrészes fürdőruhát.

Napfürdő (illusztráció)

– A fiatalok inkább a kétrészes, színes, sőt élénk színű darabokat választják, az idősebbek az egyrészes, egyszínű fürdőruhákat részesítik előnyben. A férfiaknál nem igazán számít az aktuális divat, lényeg, hogy kényelmes legyen, és általában egy-egy darabot évekig viselnek, míg a nők – különösen a fiatalabbak – évről-évre újabb darabokat választanak. Népszerűek a retro stílusú, azaz a pöttyös fürdőruhák, a férfiaknál a száras fürdőnadrágok és a fecske egyaránt hódít. Az idei évben elmondható, nincs külön divatirányzat a fürdőruháknál, egyszóval most mindegyik divatos – sorolta Rabi Józsefné.

Szintén kedvelt darabok a különböző kiegészítők, így a strandkendők, ruhák is. A héten tapasztalt rendkívüli melegben egyre többen választották a strandokat hűsölés gyanánt, ez az üzlet forgalmán is érezhető volt, sokan tértek be fürdőruháért. Azért itt is vannak újdonságok, idén hódít a trikini és a tankini.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.