- hirdetés -

Olajos-réti Győzős Fénysugár, a magyar agár ismét Európa-bajnokságot nyert.

Június 8-10 között Dunakeszin rendezték meg X. Coursing Európa-bajnokságot, ahol a négy éves magyar agár szuka 19 szuka közül bizonyult a legjobbnak, megvédve ezzel a tavaly, Hollandiában szerzett címét. Ez eddig egyik magyar agárnak sem sikerült.

– Két futamban kellett részt vennie Suginak, ahol 3-3 bíró pontozta a sebességét, fordulékonyságát, kondícióját, nyúlűző képességét és intelligenciáját. Az első futam után a 3. helyen állt, két ponttal lemaradva az 1. helyezettől. A második futamában olyan szépet futott Sugi, hogy sikerült mindenkit megelőznie – összegezte a csorvási Kecskés Zsófia, a büszke gazdi.

A coursing az agárversenyzés azon válfaja, amelyekben az állatok inteligenciájukról, állóképességükről és fordulékonyságáról egyaránt tanúbizonyságot tehetnek. A coursing lényege, hogy egy igazi nyúl futását imitálják természetes körülmények között: egy műnyulat erősítenek egy több száz méter hosszú zsinór végére, amit egy gép fordítótárcsákon keresztül húz, ezt kergetik a kutyák.

Sugi, a címvédő bajnok (Fotó: Kecskés Zsófia)

– Mivel Sugi tavaly bajnok volt, így ő automatikusan kvalifikálta magát a bajnokságra, melyen minden ország 6+1 agarat indíthatott fajtánként és nemenként. Szerencsére, ugyanis volt egy igen elhúzódó ízületi sérülése, ami több hónapos pihenést igényelt, így nem indulhatott egy hazai kvalifikációs versenyen sem. Az állatorvosunk, dr. Nagy István kitartó munkája, a szuper csontkovácsunk Molnár Imre rátermettsége és a sok pihenés végül meghozta az eredményt, Sugi lába teljesen helyre jött és pár héttel az Eb előtt el tudtuk kezdeni az edzéseket.

– Sugi az idén is nyert egy bajnoki takarót, egy szép kerámiát és egy gyönyörű agaras festményt, amit különdíjként ajánlott fel Sipos László festőművész a magyar agár szuka bajnoknak. Mivel rajongok az agaras műalkotásokért, így jobb ajándékot el sem tudtam volna képzelni magunknak – tette hozzá Zsófi. – Nagyon büszke vagyok Sugira, egyedülállót alkotott, de mégsem ez az, amiért szeretem őt! Nálunk az agarak családtagok és el sem tudnám képzelni az életem nélkülük.

Zsófi az OrosCafénak elmondta, minden délután több órát sétálnak, így tartva kondiban a kutyákat, mert Sugi mellett akad társ is, egy másik agár szuka. Zsófi 5 éve foglalkozik magyar agarakkal, még egyetemi évei alatt szeretett bele a fajtába, mint fogalmazott, elsősorban a varázsos jellemük miatt, és persze elegáns külsejük mellett, kedves ragaszkodásuk is nagyon szerethető. Azt is megtudtuk, hogy az agarak valójában nagy lustálkodók, ha nincs mit kergetni, akkor inkább szunyókálnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.