- hirdetés -

Villám csapott az orosházi katolikus templomba szombaton este, két hétig nem harangoznak, ugyanis tönkrement az elektromos kapcsoló.

A szombat éjszaka ránk szakadt vihar utózöngéit még most is érezni. Többen írták Facebookon szombat este, hogy a belvárosban valahol becsapott egy villám, mert óriási robajt lehetett hallani.

Egyik kommentelőnk azt írta, hogy a katolikus templom tornyát találta telibe egy villám.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük dr. Laurinyecz Mihály plébánost, aki megerősítette a hírt. Elmondta: van egyházmegyei központi biztosításuk, így a javítás költségeit megtérítik. Jelenleg szakvéleményt kérnek a harangszerkezet javítójától, azt jóváhagyatják, utána következik a javítás.

Püspöki Zsolt kapott lencsevégre egy templom körüli villámot szombat este

A hatalmas viharban egyesek hallani vélték a harangot is, amelyet a meghibásodott kapcsoló vélhetően elindított, azóta azonban nem működik.

– Az úgynevezett túlfeszültség- és a villámvédelem nem ad 100%-os védelmet, egy ilyen eset akkor is előfordulhat, ha minden szakszerűen van bekötve – válaszol kérdésünkre Chalmovszki Zsolt okleveles villamosmérnök. – A bádogtetős épület magas, kiemelkedik a környezetéből, a csúcsán lévő fémszerkezet is elősegítheti az ellenkisülés elindulását.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.