- hirdetés -

Az internet egy óriási lehetőség, mely képes kinyitni a világot, információt, segítséget nyújt. Túlzott használata viszont veszélyessé válhat, függőséget okozhat.

Szávics Krisztina ifjúsági védőnő segítségével fiatalokat kérdeztünk netezési szokásaikról. A válaszadók – tizenéves lányok és fiúk vegyesen – átlagosan 5 órát interneteznek naponta, van, aki ennél kevesebbet, de néhány tanuló akár 10 órát is a számítógép előtt ül. Legtöbbjük szerint kialakulhat függőség, a közösségi portálokat már telefonon keresztül is elérik, így napközben, tanítási időben is használhatják, s ez az órai odafigyelés és a tanulás rovására mehet.

Az internetet néhányan kizárólag csak facebookozásra, illetve az oldalon található játékok alkalmazására használják, a többség viszont zenehallgatásra, tanuláshoz, illetve információgyűjtésre. A válaszadóknak jó véleménye van a közösségi portálokról, fontosnak tartják, hogy könnyedén elérik ismerőseiket, és akivel szeretnének, azzal ingyen és sokat tudnak beszélgetni.

A 17 éves Niki szerint a közösségi oldal nagyon jó a kapcsolattartásra, de ezen keresztül félreérthető dolgok is történhetnek, ami konfliktusokhoz vezethet, míg ez egy személyes találkozás során kiküszöbölhető. A 15 éves Juci szerint is jó, mert a kapcsolattartáson kívül gyorsan megtudhatja, ha valamelyik közeli ismerősének problémája van, így ha tud, hamarabb segíthet. Ugyanakkor úgy véli, veszélyes is lehet, mert az igaz és őszinte barátságok nem a közösségi oldalon köttetnek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.