- hirdetés -

Európai szinten egyedülálló integráció – így jellemezte a hazai közigazgatás folyamatosan átalakulását dr. Szabó Erika Orosházán.

A területi közigazgatásért felelős államtitkár Orosházán, a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége közgyűlésén elmondta, parlament előtt van a közigazgatás további átszervezését szabályozó törvényjavaslat, a képviselők két héten belül döntenek a járásokról. Orosháza is járási központ lesz.

Dr. Szabó Erika

– Gyorsabb legyen, hatékonyabb és ügyfélközpontúbb a közigazgatás, az állam pedig napi rálátást nyerjen a területre – ezt szolgálja az átszervezés az államtitkár szerint. A Gyopároson pénteken tartott közgyűlésen Szabó Erika hangsúlyozta, szervezeti szintű az integráció (23 ezer kormányhivatalnok dolgozik a rendszerben), miközben a szakmai irányítást megtartották a szakigazgatási szervek (14 ilyen van a Békés Megyei Kormányhivatal keretén belül is). Az államtitkár kitért a járások kialakítására – az ezzel összefüggő, a feladat- és hatáskörök törvényi szintű szabályozását tartalmazó javaslat már a parlament előtt van, két héten belül várható a törvény zárószavazása.

– A magyar közigazgatás eddigi legnagyobb átalakítása azért szükséges, mert elhanyagolt államigazgatási rendszert örököltünk, rendet kellett tenni – mondta Szabó Erika. – A cél, hogy az állampolgároknak lehetőségük legyen minden állammal kapcsolatos ügyet egy helyen elintézni, vagyis egyablakos legyen az ügyintézés. Szétválasztjuk az államigazgatási és az önkormányzati feladatkört. A jegyzőknek jelenleg 1400 hatáskört kell ellátni, ez a jövőben kevesebb lesz, hiszen egy részük a járási hivatalokhoz kerül (például útlevél, gyermek- és ifjúságvédelem, idegenrendészet). Az önkormányzatnál marad például  a hagyatéki leltározás, helyi adók, építésügy, szociális támogatás, anyakönyv – sorolta Szabó Erika, aki januárban egyszer már járt Orosházán, hogy ismertesse a változásokat.

2013-tól alakítanák ki a járási rendszert, Orosháza is járási központ lehet – erről korábban itt írtunk. A járási központokban lesz járási hivatal, ettől 30 kilométernél távolabb nem kerülhet ügyfél, az ügyintézést helyszínen is meg lehet oldani ügysegédek segítségével.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.