- hirdetés -

A hazai akácosok 70 százaléka elfagyott, az őszi-téli aszály miatt pedig a repcében is jelentős károk keletkeztek, emiatt kevesebb mézre és magasabb árakra számíthatunk a mézpiacon.

A repcevetések döntő része tönkrement az őszi csapadékhiány miatt, Békés megyében 15 ezer 700 hektáron vetettek repcét tavaly, de alig a fele kelt ki, és ennek nagy részét be kellett szántani. Átlagosan mintegy 4 ezer tonna szokott lenni a repcetáblákon gyűjtött méz, idén jó, ha a harmada meglesz. Még nagyobb a gond az akác esetében, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület felmérése szerint országosan 70%-ban fagyott el az akác áprilisban, Békés megyében ennél is nagyobb, 90%-os károk keletkeztek, ami a méhek mellett a gyümölcsösöket is érintette.

Kevesebb lesz a hordás (Archív fotó - Rosta Tibor)

Berke Zsolt, az orosházi körzet méhegészségügyi felelőse elmondta, Szegedtől a Mélykút, Hajós környéki akácosokig minden elfagyott, a pusztavacsi erdőben a virágnak legfeljebb 4 százaléka maradt meg. Az ország északi részén, a 400 méter feletti részeken most virágzik az akác, csakhogy a hordáshoz a jelenlegi hűvös, esős idő nem kedvez.

Berke Zsolt számításai szerint, akinek erős családjai vannak, azok talán 3-5 kg mézet tudnak pergetni, a költségesebb vándorlás esetében 4-10 kg-ról beszélhetünk – ez alacsonyabb becslés, mint az országos – és a méhészek több mint fele nem perget. (Április közepén, Orosházán és május elején, Nagyszénáson is feloldották a nyúlós költésrothadás miatt korábban elrendelt községi zárlatot, így a vándorlást ez nem akadályozta.) Az akác után Orosházán és környékünkön már nem igazán van méhlegelő. A méhek mustárvirágról, tavaszi repcéről, olajtökről, hársról, platánról hordhatnak, de ezek mind elszórtan és kis területen vannak, szűkös tehát a méhlegelő.

Nehéz lesz a méhészek idei éve is, és ezt vélhetően a mézárak is tükrözni fogják. Tavaly a hordós akácméz felvásárlási ára 800-900 forint között mozgott, idén 1000 forint felett lesz az ár. Vegyes méz esetében a felvásárlási ár 850-900 forintra emelkedhet a tavalyi 700 forintról.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.