- hirdetés -

Felkerült a netre a hétfő esti tornádó felvétele. Két orosházi fiatal pedig megtalálta azt a helyet is, ahová lecsapott a forgószél és kidöntött néhány fát.

Hétfő este nagy vihar érte el Orosházát, kaptunk a nyakunkba jó sok vizet. Míg a belvárosban a ömlött az eső, a külterületen egy kisebb tornádó is kialakult. Az időkép.hu olvasója, Balazs85 tett ki még aznap este egy fotót a tornádóról, amit gyorsan felkapott az országos sajtó is. A nagy tévék stábjai másnap keresték a felvételt a szélviharról, de ilyet nem találtak.

Aztán szerdán az időkép.hu-n megjelent egy rövid videó, amit szintén Balazs85 küldött be. Ezen látszik, amint kavarog a tornádó a város határában.
„A képet 10 emeletesből fényképeztem. A tornádó Orosházától dél felé 1-2 km-re volt megfigyelhető, szerencsére csak rövidebb ideig. Sokan írták, hogy a városban „tombolt”, ez nem igaz. Lakott területen kívül.” – írta az észlelő az időképre.

httpv://youtu.be/bBDZXeDsbkk

Bogárzó után ért földet a forgószél

Sokan kérdezték, hogy mégis hol csapott le a vihar. Egy orosházi testvérpár, Kovács Péter és Attila a kedd délutánját szánta rá, hogy megtalálja a helyszínt. Végül egy víztorony segített nekik.

Péterrel szerda délután kimentünk a helyszínre. Ledöntött aljnövényzet, kisebb kicsavart bokrok és két nagy kidöntött fa jelezte, hol ért földet a tornádó.
– A fotón látható víztorony segített a tájékozódásban, ami meghatározta a keresés irányát. Nem volt egyszerű dolgunk, mert a Tótkomlós felé vezető út mellett semmi nem utalt a viharra. Hosszas autózgatást követően Bogárzó után bementünk egy dűlőútra, és pár méter után láttuk, hogy az aljnövényzet le van tarolva, majd előbukkant egy kidőlt fa. Innen gyalog bejártuk a szűk erdősávot, és mindenhol szanaszét heverő ágakat, kicsavart kisebb fákat láttunk, majd feljebb még egy nagyobb kidőlt fát találtunk – mondta Péter.

Kovács Péter mutatja a tornádó nyomait (klikk a képre) Fotók: Melega Krisztián

A helyszínen járva elég egyértelmű jelek utaltak arra, hogy ott ért földet a forgószél, hiszen egy élesen elhatárolható sávban látható a pusztítás. A városban ebben az időben nem volt nagy szél, Czirok Bence 39 km/órát mért saját állomásán. Az Országos Meteorológiai Szolgálat azonban a tornádó közelében lévő egyik állomása 84 km/órás széllökést rögzített.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.