- hirdetés -

A fokozottan védett madár fészkelőhelyét civilek rendezték Orosházán.  

Orosházán is fészkel a fokozottan védett, színpompás madár, amely már folyamatosan érkezik Magyarországra afrikai telelőterületeiről. A város határában, helyi védettség alá vont önkormányzati területen löszfalban fészkel a gyurgyalag, amely éppen fészkelési viselkedése, valamint speciális táplálkozása miatt veszélyeztetett. Védelmük érdekében szükség van madárvédelmi beavatkozásokra, a legfontosabb a fészkelőhely biztosítása és védelme. Ez történt Orosházán is, civil és önkormányzati összefogással.

Védettek a gyurgyalagok (Fotó: Palcsek István)

A partfallakó gyurgyalagok fészkelőhelyét, annak környezetét kézi és gépi erőt egyaránt bevetve Blastyák András biológus, és Palcsek István természetfotós rendezte. Figyelemfelhívó táblákat is kihelyeztek, hiszen tapasztalatok szerint, olykor véletlen tévednek be a területre illetéktelenek. Olykor azonban szándékosan, zavarva ezzel a madarakat. Nem először történik, hogy a terület védelmét szolgáló korlátokat, sorompókat elvágják a földfelszín felett, hogy motorral krosszozhassanak a területen. Márciusban ezért az önkormányzat feljelentést tett (ismeretlenek a kivágott sorompókat elvitték, és fákat is kivágtak), és újabb korlátok kihelyezésére törekszik. A rendőrök fokozottan ellenőrzik a területet, és szemmel tartják azt a közelben gyakorta edző orosházi íjászok is – tudtuk meg Hajdú Zoltán környezetvédelmi előadótól.

Azt már Palcsek István emelte ki, hogy a motocross közismert alakjai mennyire együttműködtek a madárvédelmi munkálatokban, nem csak anyagilag, hanem tevőlegesen is, lehetőséget adva ezzel a védett madaraknak. Ettől függetlenül mindig van, aki figyelmen kívül hagyja a védettség tényét és megzavarja a területet, de a civilek – motorosoktól a fotósokig – és az önkormányzat abban bízik, egyre jobban rendeződik a helyzet és sok gyurgyalag fog itt fészkelni.

A gyurgyalag lehet egyébként az Év madara 2013-ban – május 15-ig tart az internetes szavazás. Amennyiben a gyurgyalag nyer, az további lehetőséget adna a fokozottan védett gyurgyalag védelmére Orosházán is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.