- hirdetés -

Óriási esővel érkezett meg a korábban beharangozott hidegfront Orosházára és kaptunk egy kis jeget is.

Hétfőn 18 óra körül komor felhők kezdtek gyülekezni az égen, már ekkor sejteni lehetett, hogy nagy eső lesz. Aztán nem sokkal 19 óra előtt  szinte kora esti sötétség borult a városra, majd leszakadt az ég.

Régen látott intenzitással szakadt az eső, a háztetőkről lezúduló vizet nem tudták elvezetni az ereszek, így zúgott a víz mindenfelé. 2-3 perc után a föld sem volt képes elnyelni a hatalmas mennyiségű vizet, ezért állt a víz az utcákban, udvarokban, árkokban. Kaptunk egy kis jeget is, a város keleti felén azonban ez nem volt jelentős. (Ha a többi részen más volt a helyzet, írjátok meg kommentben itt vagy a Facebook oldalunkon, és frissítjük az írást.)

Tornádó volt a városban

Az időkép.hu twitter csatornája azt írja, tornádót láttak Orosházán, ami a jégesőt okozó szupercellából csapott le.

A Tornádó lecsapott a városra (klikkelj olvasói képekért) Fotó: Balazs85 - időkép.hu

Orosházának van 2-3 olyan pontja, ami nagy esőknél rendre víz alá kerül. Ilyen többek között a Kossuth utca, valamint a Szabó Dezső utca – Tompa Mihály utca sarka is. Nagy esőknél itt rendre szivattyúzni kellett az elmúlt években. Tímár Tamás százados, megyei katasztrófavédelmi szóvivő kérdésünkre elmondta, hogy az orosházi tűzoltók nem kaptak jelzést arra vonatkozóan, hogy szivattyúzni kellene, így az eső miatt nem is vonultak. Olvasói beszámolók szerint azonban a város több pontján is megállt a víz, ami több kellemetlenséget okozott.

20 perc alatt 30 mm

Az időkép.hu egyik orosházi észlelőjétől, Czirok Bencétől kértük be a gyors adatokat.
– 18.30 körül kezdett el esni az eső a városban – ami a nyugati részre érkezett meg korábban – és nagyjából 20 perc alatt átvonult Orosháza felett a szupercella. Ez idő alatt 27-30 mm közötti csapadék hullott, a mennyiség a város egyes pontjain eltérő volt. A vihar alatt 39 km/órás széllökést mértem – mondta Bence.

Hozzátette, hogy áprilisban Orosházán 60,8 mm csapadék esett, ami erősen átlag feletti volt. Májusban eddig összesen 5 mm csapadék hullott, a mai közel 30 mm-el alaposan megugrott a havi átlag. A hétfő esti felhőszakadás 20 perc alatt hozta az előző egész havi csapadékmennyiség felét.

Hamarosan közzéteszünk néhány beérkezett olvasói fotót és videót is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.