- hirdetés -

100 éve alakult meg az Orosházi Testgyakorlók Köre. A labdarúgóik hivatalosan először 1912. június 16-án, Békéscsabán mutatkoztak be.

A századforduló alatt a feszültségekkel teli Viharsarokban a gentlemansport és a tornasport nem tudott igazán gyökeret verni. Ennek következtében a nagyobb települések valami újra vágyó fiatalsága néhány akadékoskodó tanító és elöljáró ellenében is megismerkedett a labdarúgással. A labdarúgás különösebb befektetést nem igénylő, látványos, könnyen elsajátítható sportágként jelent meg, amelynek nem kellett versenyeznie már jelen levő, bevett sportágakkal.

A Kun László által összeállított és szerkesztett, Békés megye sportjának története a kezdetektől a felszabadulásig című könyv így ír az Orosházi Testgyakorlók Körének megalakulásáról:
„A Csabai Atlétikai Klubot követően az Orosházi Testgyakorlók Köre (OTK) 1912. április 18-án alakult meg az Alföld Szálloda éttermében. Elnökévé az orosházi származású sport nesztorát, Dr. Berthóty Károlyt választották. Az egylet alapszabályát hivatalosan 1913. április 22-én záradékolták. Tagjai a labdarúgáson kívül az atlétikával is foglalkoztak. Az edzéseiket a disznópiacon, mérkőzéseiket pedig a lóvásártéren játszották.”

Az első orosházi focicsapat 1912-ben (Fotó: Békés megye sportjának története a kezdetektől a felszabadulásig)

A labdarúgóik hivatalosan először 1912. június 16-án Békéscsabán mutatkoztak be, amikor is a CSAK II. (Csabai Atlétikai Klub) csapatát 4:3 arányban legyőzték. A fellendült labdarúgó életet mi sem példázza jobban, mint hogy abban az évben a Szeged, a Szarvasi Torna és Atlétikai Club, valamint a Szentesi TE együttesét is otthonában verték meg.

Úszás, vízipóló, kerékpárosok

Az OTK a két világháború közötti időszakban új szakosztályokkal bővült. 1919. július 19-én megalakult az atlétikai, 1920. március 7-én az egyesület úszó szakosztálya. Ettől az időszaktól kezdve lendült fel Orosháza úszósport élete. Jászapátiban 1922. augusztusában az OTK pólócsapata országos vízipólóbajnokságot nyert. A csapat 1931. május 25-én barátságos mérkőzést játszott az olimpiai bajnok magyar vízipóló-válogatottal, és tisztes eredményt ért el. Később, 1932-ben az úszók és a vízilabdázók kiváltak az OTK-ból, és megalakították az Orosházi Úszó Egyesületet.

1931-ben már kerékpárversenyzői is voltak az egyesületnek, a Dél-kerületi Kerékpáros Alszövetség által rendezett 100 km-es bajnokságon a kezdő kategóriában hármas orosházi siker született (1. Bors Ferenc, 2. Balla Sándor, 3. Farkas József). Az ifjúsági verseny 50 km-es távján második helyezést ért el Botos Sándor. Az OTK 1932. szeptemberében motorkerékpár szakosztállyal bővült.

A második világháború súlyos károkat okozott Orosháza sportéletében. A háború esztendeiben bevonult sportemberek közül sokan meghaltak vagy fogságba kerültek. A háború során a pályák tönkrementek. 1944. október 6. után az OMTK kivételével feloszlanak a helyi sportegyesületek, így az OTK is megszűnt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.