- hirdetés -

Egyre többen tartják a ballagási ebédet étteremben, egzotikus virágból készül az ünnepi csokor és torta is kerül az asztalra. Hétvégén a középiskolások, egy hónap múlva az általános iskolások és ovisok ballagnak.

Egy család életében hatalmas mérföldkő a ballagás, főként a középiskolai, hisz gyermekük az érettségi, illetve szakvizsgák után továbbtanul, vagy kilép a nagybetűs életbe. A gyermek felnőtté válik. Ezért a szülők szeretnének mindent megtenni annak érdekében, hogy ez a nap minél ünnepibb legyen.

A ballagás egyik legfontosabb kelléke a virág, az évek alatt azonban nagyon sokat változott a szokás ezen a téren. 30 éve várja a vásárlókat a piactéren a Kovács virágbolt, Kovács Béláné tulajdonos szerint az eltelt évtizedek alatt változott a divat a ballagási csokrok tekintetében.

Szegfű helyett orchidea

Virágból különlegeset

A középiskolai ballagásra inkább egzotikus virágokból álló, különleges csokrokat kérnek, jellemzően egy vagy háromszálasat. Az általános iskolainál is népszerű az egzotikus virágból készült csokor, de azért még kelendőek a vegyes virágcsokrok is. Az ovis ballagásra inkább kis kerek csokrokat kérnek, általában vegyes virágokból, plüssfigurákkal díszítve.

– Egyáltalán nem divat már a szegfű és a gerbera, inkább a rózsa, a liliom, a kála, a flamingók, az orchideák. Egy-egy csokorra átlagosan 2-3 ezer forintot áldoznak a vásárlók. Az, ami régen volt divat, hogy a ballagó diáknak 18 szálas csokrot készítettek például rózsából, ilyet már egyáltalán nem kérnek. A ballagási csokroknál a díszítést külön nem kérik a vásárlók, hisz ez vele jár, amit természetesen mindig a virág határoz meg, hogy milyen legyen, a színhez, a virág fajtájához alakítjuk. Az óvodásoknál egyáltalán nem jellemző a nagy csokor, mini gerberából, szegfűből, plüssel díszített virágkompozíciót kérnek. Vannak, akik már jó előre megrendelik a csokrokat, de bizony előfordulnak olyanok is, akik az utolsó pillanatra hagyják annak beszerzését. Rájuk is gondolunk, hisz előre elkészített csokrok közül is lehet választani – összegzett Kovács Béláné, Marika.

SZÉP ebéd

A virág mellett a másik legfontosabb dolog az ebéd. Vannak, akik otthon, szűk családi körben ünnepelnek, vannak viszont, akik étterembe mennek – ez utóbbi egyre népszerűbb. Ezt a Fehér Hattyú Étterem is megerősítette, hisz idén az előfoglalások száma az elmúlt évekhez képest kiugróan magas. Sőt sokan már az általános iskolai ballagás idejére is foglaltak asztalt. Az otthon ünneplők közül is sokan választják az éttermet, hisz vannak, akik hidegtálat, de főként sültestálat rendelnek, erre is van lehetőség a Fehér Hattyúban.

– A kényelem mellett talán azért is választották többen éttermünket, mert SZÉP- kártyával is lehet fizetni, sokan élnek is a lehetőséggel. Az előjegyzések 80 százalékát ezzel fizetik. A vendégeink kétfajta menüből választhatnak, az ebédet általában 10-24 főig kérik. Eddig két terembe vettünk fel előjegyzést, ám idén a teraszhelyiségre is. 12 év alatt – amióta vezetem az éttermet – soha nem történt még ilyen, ám tavaly olyan szép idő volt, hogy bíztunk benne: idén is így lesz – összegzett Czikó Mihályné, a Fehér Hattyú Étterem tulajdonosa és üzletvezetője.

Tortából is egyedit

Egy ballagás elképzelhetetlen sütemény nélkül. A Kéknefelejcs cukrászda tulajdonosától, Pityuk Jánostól megtudtuk, a rendelés mindig attól függ, hogy mennyien vesznek részt az összejövetelen, ennek függvényében kérnek szeletelt süteményt vagy tortát – ez utóbbi viszont évről-évre népszerűbb.

Nagyon kedveltek a főtt krémes, így az Esterházy, az oroszkrém, a tiramisu torták, többnyire marcipánborítással, és gyümölccsel ízesítve. Többségében szögletes alakú tortát kérnek, kevesebben kerek formájút, de a figurás torták (nyitott könyv, batyu) is népszerűek.

– Manapság azt tapasztaljuk, hogy a legkisebbeknél, vagyis az óvodás ballagásoknál nagyobb hangsúlyt fektetnek a szülők a tortára, mint a nagyobbaknál. A legtöbben előrelátóak és időben megrendelik a sütit, a tortát, akik viszont egy kicsit elcsúsztak a szervezésben, azok az utolsó pillanatra hagyják. De erre is felkészültünk, mindent megoldunk. A mai világban sokan egy kicsit úgy érzik, hogy luxusnak számít a torta ballagáskor, ez viszont szomorú dolog – összegzett Pityuk János.

Az ajándékozások terén is jelentős változás történt az elmúlt évekhez képest. A klasszikus arany nyakláncok és gyűrűk korszaka lejárt, helyette pénzt, fényképezőgépet, laptopot, utazást, sőt előfordul, hogy motort, autót, lakást kap ajándékba a ballagó- a lehetőségek sora végtelen, határt csak a pénztárca szabhat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.