- hirdetés -

A síküveggyár valamennyi dolgozója tanfolyam keretében sajátítja el az újraélesztés alapjait.

A Guardian Orosháza Kft. április elején három defibrillátor készüléket szerzett be. Magyarországon, más országokhoz hasonlóan vezető halálok a hirtelen szívhalál. A síküveggyár életében szerencsére eddig nem következett be ilyen eset, ennek ellenére a cég egészségvédelmi programjában kiemelt helyen szerepel a megelőzés, ehhez kapcsolódva a gyár mintegy négyszáz dolgozójának kétheti rendszerességgel, egészen szeptemberig BLS-AED újraélesztési belső tréninget tartanak. Egy-egy alkalom öt óra időtartamú, a tanfolyamon egyszerre 12 dolgozó vesz részt, ahol az elméleti tudnivalók után gyakorlati oktatás keretében sajátítják el az újraélesztés alapjait és a defibrillátor készülék használatát, Balogh Norbert mentőtiszt közreműködésével.

Újraélesztés lépésről-lépésre (Fotó: Melega Krisztián)

– Hirtelen szívhalál esetén az a legfontosabb, hogy felismerjük, baj van. A korai segélykérés, az időben megkezdett és folyamatosan fenntartott újraélesztés, és a defibrillátor időben történő alkalmazása emeli a beteg túlélési esélyét. Viszont mindehhez kellő elméleti és gyakorlati felkészülés szükséges. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nagy létszámot foglalkoztató munkahelyeknél potenciálisan nő a hirtelen szívhalál bekövetkezésének esélye, ám ha a dolgozók korrekt elméleti és gyakorlati felkészítése megtörténik, akkor az újraélesztés természetes reakcióvá válik számukra és életet menthetnek. A kurzusok során nagy hangsúlyt fektetünk a dolgozók pszichés felkészítésére is, hisz fontos, ha ilyen esettel találkoznak, semmiképp ne essenek pánikba – emelte ki Balogh Norbert.

A kezdeti elképzelések szerint a tanfolyamot csak az egészségügyi csoportoknak szervezték volna, ám később úgy döntöttek, valamennyi dolgozónak biztosítják a részvételt a képzésen, hisz az életben bárhol találkozhatnak ilyen esettel, és fontos, hogy tudják, mit kell tenni. A defibrillátor készülékeket gyorsan és könnyen megközelíthető részeken helyezték el a gyárban, valamint az üzem számos pontján tájékoztató táblákat is kitettek, melyek ismertetik, mit kell tenni hirtelen szívmegállás esetén.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.