- hirdetés -

Étvágytalanságra, magas vérnyomásra – a virágpor fogyasztása jótékony hatással van szervezetünkre. 

A méhészeti termékekkel való gyógyítás egyik fontos gyógyhatású terméke a virágpor, aminek közel fele emészthető fehérje. Az ismert 22 aminosavból 20 megtalálható benne, kiváló vitaminforrás, és sok nélkülözhetetlen ásványi anyagot tartalmaz. A növényi étrenden élők számára szinte kötelező a virágpor fogyasztása, hiszen pótolja az étrendből esetlegesen kimaradó fehérjét.

Molnár Józsefné, az Orosháza és Körzete Méhész Egyesület titkára kiemelte, a virágpor számos téren segítséget jelenthet. Javítja például a fizikai erőnlétet, hatékony gyengeség, alultápláltság esetén, és akkor is, ha túlfeszített fizikai és szellemi megterhelés állsz. Szintén hatásos étvágytalanság, hasmenés, májpanaszok, prosztatabántalmak esetén. Ajánlott a magas koleszterinnel, magas vérnyomással küszködőknek, erősíti a szívizmot és segít a méregtelenítésben. Az érelmeszesedés és a hajhullás megelőzésében is segít. A természet ajándéka a virágpor, alkotóelemeit az emberi szervezet közvetlenül hasznosítja, jótékony hatása igen széleskörű – emelte ki a titkár.

A néphit szerint, ha az új házasok küszöbére mézet csepegtetnek, akkor gazdag és édes lesz az életük.

A méz az egyik legértékesebb táplálékunk, az egyik legjobb energiaforrásunk: 80 százalékban szőlő- és gyümölcscukrot, 17 százalékban vizet tartalmaz, szaharóztartalma csak néhány százalék. Gyorsan szívódik fel, frissíti a szervezete, tisztítja a vért, segít a különböző betegségek leküzdésében – a népi gyógyászatban igen nagyra tartják.

Noha nem csak a torokgyulladás, nátha esetén hatásos a méz, mégis háttérbe szorul a mindennapi táplálkozásunkban, hazánkban a napi és fejenkénti mézfogyasztás alig haladja meg a néhány grammot. A méz fogyasztásának jótékony hatásaira hívja fel a figyelmet április 30-a a Méhek napja, melyet 1994-től a Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére ünnepelünk.

A méhészek egyébként nincsenek könnyű helyzetben, az áprilisi fagy az akácot nagy mértékben érintette és kevés a repce is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.