- hirdetés -

A védőoltások fontosságára hívja fel a figyelmet az Európai Védőoltási Hét.

Az elmúlt 30 évben bevezetett immunizációs programok hatására a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek okozta megbetegedések és halálozások száma jelentősen csökkent. A WHO Európai Régiója 2002 óta mentes a járványos gyermekbénulástól és az elmúlt 10 évben 90 százalékkal csökkent a kanyaró megbetegedések száma. Ugyanakkor ennél többet kell tenni. Az európai régióban közel 650 ezer gyermek nem kapja meg az első kanyaró elleni védőoltást, amely az immunizálás alapvető követelménye lenne.

Valamennyi tagország csatlakozott

– Ironikus, de tény, hogy a védőoltások következtében sok fertőző betegség ritkává, szinte ismeretlenné vált, amely alapján az a vélemény alakulhat ki a szülőkben és az egészségügyi dolgozókban, hogy a továbbiakban nincs szükség a védőoltásokra. Ám évente milliók életét mentik meg a védőoltások és ennek a népegészségügyi sikertörténetnek folytatódnia kell- emelte ki dr. Mucsi Gyula a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Orosházi, Mezőkovácsházi Kistérségi Népegészségügyi Intézete megbízott kistérségi tiszti főorvosa.

A védőoltással megelőzhető a járvány (illusztráció)

Az Európai Védőoltási Hét az egész régióra kiterjedő esemény, amelyet az Egészségügyi Világszervezet Európai Régiós Irodája (WHO EURO) – együttműködve a legfontosabb érdekelt felekkel- irányít és koordinál, első alkalommal 2005-ben szervezték meg, akkor kilenc ország csatlakozott a kezdeményezéshez. 2012-ben a WHO EURO valamennyi tagországa (53) jelezte részvételét az április 21-27. közötti eseménysorozaton, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a védőoltások fontosságára annak érdekében, hogy az oltandó korosztályokban emelkedjen az átoltottság. Az idei szlogen: „Megelőzés, Védelem, Védőoltás” támogatja azt a fő üzenetet, hogy minden gyermeknek szüksége van a betegségek megelőzésére és az élet védelmére.

Magyarország hivatalosan hatodik alkalommal vesz részt a kezdeményezésben, az idei Védőoltási Hét hazai célkitűzései és feladatai két fő mottóhoz kapcsolódnak. Egyrészt a védőoltási tevékenységben résztvevő egészségügyi dolgozók a sikeres nemzeti immunizációs program letéteményesei. Ehhez kapcsolódva országos védőoltási továbbképző tanfolyamot hirdettek, melyen mintegy 500 védőnő és orvos vett részt az elmúlt hétvégén. A másik fő cél a kanyaró a hazai terjedésének megakadályozása, a kanyaró elleni védőoltások következetes végrehajtásával. Európa több országából jelentett kanyaró járványok ismételten ráirányították a figyelmet a kanyaró elleni védőoltások fontosságára.

Csak néhány eset

– A hazánkkal is szomszédos Ukrajnában kanyaró, Romániában pedig kanyaró és rubeolajárvány zajlik, amely fokozott éberséget követel nemcsak a határ menti, hanem az ország valamennyi területén az egészségügyi szolgáltatóktól és az egészségügyi hatóságtól. Kiemelt jelentőségű feladat az esedékes kanyaró elleni (MMR) védőoltások beadása, az esetlegesen elmaradt kanyaró elleni oltások mielőbbi pótlása, továbbá a betegség gyanújának esetén a szükséges mikrobiológiai vizsgálatok elvégzése, és a szükséges járványügyi intézkedések megtétele- összegzett a szakember.

Dr. Mucsi Gyula kiemelte, Magyarországon különlegesen jó a védőoltások teljesítettsége, ettől függetlenül szükség van a védőoltásokra, a beadatásuk közös társadalmi felelősség. A nyáron Ukrajna ad otthont a labdarúgó Európa-bajnokságnak, jelenleg ott kanyarójárvány van, akik tehát a kiutazásban gondolkodnak, mindenképpen kérjék a kanyaró elleni oltást, az oltóanyag május elsejétől kérhető a járványügyi hatóságoknál. Javasolt a védőoltás azoknak a 34 és 42 év közöttieknek, akik csak egy alkalommal részesültek kanyaró elleni védőoltásban, és nincs tudomásuk arról, hogy átestek volna a betegségen. – Az utóbbi időben vannak szülők, akik azt hangoztatják, hogy feleslegesek a gyermekkori kötelező védőoltások. Ha növekedne az oltást megtagadó szülők száma, és ezzel az oltatlan gyermekeké is, akkor az adott fertőző megbetegedések száma ismét növekedne és a néhány évtizede járványokat előidéző kórokozók visszatérnének, s újabb tömeges megbetegedéseket okoznának. Békés megyében eddig csak néhány eset fordult elő, amikor a szülők megtagadták a kötelező védőoltások beadását gyermeküknél – összegzett dr. Mucsi Gyula.

A gyermekkori kötelező védőoltások térítésmentesek, így minden szülőnek egyenlő esélye van arra, hogy gyermeke számára biztosítsa a megfelelő védelmet a védőoltásokkal megelőzhető fertőző betegségek ellen.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.