- hirdetés -

Az Orosháza – Tótkomlós és az Orosháza – Kaszaper utakat közel 3,8 milliárd forintból újítják fel még ebben az évben. Hamarosan indulnak a gépek.

Korábban már írtunk arról, hogy egyedi kormánydöntés után elhárult minden akadály két térségi út felújítása elöl. Szerda délután sajtótájékoztatót tartottak a városháza kistermében, ahol ismertették az útfelújítás részleteit.

Elsőként Dr. Dancsó József, Orosháza polgármestere fogalmazta meg azon véleményét, hogy a két út felújítása egyaránt fontos az orosházi és a mezőkovácsházi térségnek, hiszen az itt élők életét döntően befolyásolja majd.
– Hosszú évtizedek után végre elértük, hogy elindul az érdemi munka. Emlékszem, hogy valamikor az 1990-es évek második felében még Trabanttal járta az akkori közlekedési miniszter a környékbeli utakat, hogy meggyőződjön arról, ezek a járhatatlan kategóriába tartoznak. Azóta eltelt legalább 15 év, az utak tovább romlottak, az itt élők pedig ezen jártak és mérgelődtek, de ennek idén év végére vége lesz – fogalmazott.

Csürhés István, Dr. Garay Rita, Virág Mihály, Szőke József és Dr. Dancsó József a sajtótájékoztatón (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Hozzátette, a két út felújítása nagy lökést adhat a térségnek a közlekedés, a munkahelyteremtés és a szolgáltatások minőségének javulása tekintetében is.
– Ennek az útnak a tervezése és a döntés több mint 4 évet vett igénybe. Még az előző ciklusban, 2008-ban megszületett az akkori döntéshozók részéről az a bölcs elhatározás, hogy felújítják az utakat. Azonban akkor kevésbé tudták már ezt kezelni és nyomon követni, így a befejezés már erre a ciklusra maradt. A 2010-es választási programomban ígéretként szerepelt a két út megújulása, és örülök annak, hogy siker koronázza ezt a vállalást. A kormány 2,3 milliárd forintot különített el erre a felújításra, de hamar kiderült, hogy ez kevés lesz. Ezért amikor Orbán Viktor miniszterelnök március elején Orosházán járt, szóba került ez a téma is. Kértem tőle, hogy a kormány biztosítsa a munkákhoz szükséges plusz összeget, amire ígéretet is tett. Két héttel később megkaptam az értesítést, hogy 1,4 milliárd forinttal megemelték a keretösszeget, így indulhat a munka, aminek 3 milliárd 782 millió forint a teljes bekerülési költsége – fogalmazott Dancsó.

A térségi települések is fejlődhetnek

Az eseményen jelen volt néhány érintett település vezetője is. Dr. Garay Rita, Tótkomlós polgármestere is örömét fejezte ki a kezdődő beruházás kapcsán. Megfogalmazása szerint az Orosháza-Tótkomlós út kiemelkedő fontosságú sok tekintetben.
– Az elmúlt években az utak minősége egyre romlott, a kistérségi üléseken többször téma volt az útépítés kérdése. Számunkra a felújítás a munkahelyteremtés és az idegenforgalom szempontjából lesz nagyon fontos, egyértelmű fejlődést várunk ettől – fogalmazott.

Kaszaper polgármestere, Csürhés István azt emelte ki, hogy a Mezőkovácsházára vezető út fejlesztése 2002-ben leállt, azóta kátyúkat fogadtak örökbe és virágokat ültettek a a lyukakba, hogy felhívják a figyelmet a tarthatatlan helyzetre.
– A kaszaperiek nagy része Orosházára jár dolgozni, és a battonyai határátkelőre is ezen az úton lehet eljutni, ezért nagyon időszerű volt már a felújítás. Orosházának kiemelten fontos ez, hiszen a gazdasági és turisztikai kitörési lehetőségeknek Arad felé ez az út az egyik alapja – mondta, majd arra kérte a Magyar Közút jelenlévő embereit, hogy ne csak az út megépítésére, hanem későbbi karbantartására is figyeljenek.

Fakivágás, útépítés, faültetés

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese, Szőke József elmondta, hogy május 2-án elkezdődnek az előkészületi munkák, és rá egy hétre a gépek is felvonulnak.
– Bízom benne, hogy október közepére olyan színvonalú útfelújítás lesz, ami mindenki megelégedésre szolgál. Ha az utak elkészültek, az unió és a hatóságok részéről 5 éven keresztül folyamatos ellenőrzés lesz, tehát kiemelten kezeljük majd az utakat – fogalmazott. Hozzátette, hogy az útépítés alatt sok feszültség és kényelmetlen helyzet lesz, kéri a lakosság türelmét és megértését.

Hamarosan eltűnnek a kátyúk (Archív fotó: Rajki Judit)

Puskás Béla, a kivitelező Duna Aszfalt Kft. területi igazgatója elmondta, hogy az ideiglenes forgalomtechnikai tervek most készülnek.
– A cserje és bozótirtás jövő szerdán indul, de szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a kivágott növényzet helyére 900 db új fát ültetünk majd az utak mellett – mondta.

Azt, hogy pontosan hol és milyen munkákat fognak elvégezni, a Magyar Közút Békés megyei igazgatójától, Virág Mihálytól kérdeztük meg.
– Az egyik útszakasz felújítása Orosházán a bogárzói várostáblától Kardoskúton át Tótkomlóson a Dózsa György utca kereszteződéséig tart, ez összesen 14,1 km lesz. A másik a Földvári út orosházi elágazásától a nagybánhegyesi elágazásig újul meg, ami 18,2 km. A Kaszaperre vezető útszakasz a rosszabb állapotú. Itt Orosházát elhagyva közel 1 km hosszan teljesen elbontják az utat, és új szakasz épül majd. A rossz teherbírású szakaszokon az egész pályaszerkezet ki lesz cserélve 50-100 méteres szakaszokon, majd a munkák végén a teljes felület megkapja a végleges aszfalt réteget. Az útépítők mindvégig félpályás útlezárás mellett dolgoznak majd, a tervek szerint 2012. novemberében fejeződik be a munka.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.