- hirdetés -

A városalapítás évfordulója alkalmából a Német Nemzetiségi Önkormányzat koszorúzott a Harruckern emléktáblánál.

A Harruckern emléktáblánál április 24-én, délelőtt tartott ünnepség a magyar és osztrák himnusszal vette kezdetét, majd Zalai Mihály alpolgármester mondott beszédet.

– Április 24-én, Szent György napján Orosháza születésnapját ünnepeljük. Horváth Andrásnak, városunk első lelkészének, az orosházi gyülekezet alapításáról szóló feljegyzése szerint, 1744-ben ezen a napon rakták le településünket alapító őseink, innen néhány száz méterre a Táncsics utca keleti részén és a Zombai utcán az első házak alapjait. Úgy illik, hogy a születésnapját ünneplő közösség megemlékezzen és hálát adjon azoknak, akik hitének, bátorságának, kitartásának, előrelátásának köszönhetően megteremtődött az élet és a további fejlődés lehetősége az orosházi pusztán. Harruckern János Györgyre, Harruckern Ferencre és településünket alapító Zombáról érkező őseinkre kell visszatekintenünk és emlékeznünk a mai napon, amely nap a paraszti kultúrában egyébként is a legeltetés kezdetének napja, tehát az újrakezdés, a megújulás, az örök kezdet szimbóluma- emelte ki a szónok.

Zalai Mihály kifejtette, jelentős vonzerőt jelentett az idetelepülők számára, hogy adókedvezményt biztosított a vármegye, a gazdasági előnyök mellett azonban a vallási szabadság biztosítása is nagyon fontos volt, hiszen például a Zombáról érkezők házaikat, vagyonuk nagy részét is hátrahagyták csak azért, hogy szabadon gyakorolhassák hitüket. A tudatos, átgondolt, építkező munkát Harruckern János György halála után fia, Harruckern Ferenc folytatta. Orosházán azért is fontosabb az ő személye, mert a Zombáról áttelepülő őseink már vele kötöttek szerződést. – Bölcs előrelátást feltételez a részéről, hogy valószínűleg ismerhette azt az ősi kereskedelmi útvonalat, amelyen az orosházi puszta is feküdt, és ez a tény fontos szerepet játszott a legnagyobb magyar falu Dél- Alföldön is egyedülálló, dinamikus fejlődésében. Harruckern György és Ferenc pályafutását a 18. század első felében olyan polgári erényeknek köszönhették, amelyekkel megelőzték korukat. Gondoljunk hálával rájuk, kik őseinknek házat, hazát adtak- zárta beszédét az alpolgármester.

Az ünnepi gondolatokat követően az emlékezés koszorúit helyezték el a Harruckern emléktáblánál.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.