- hirdetés -

Mármint az a nő, aki Gyopároson, egy üdülőben lett rosszul, újra kellett éleszteni. Innen jött az orosházi tanfolyam ötlete, vasárnap volt az első oktatás.

Több mint ötvenen vettek részt vasárnap azon az újraélesztési tanfolyamon, amit az orosházi mentőállomás szervezett. Elméletben, majd gyakorlatban is megnézhettük, melyek a legfontosabbak lépések, ha segíteni akarunk egy bajbajutotton.

A képzés elején megtudtuk, a tanfolyam ötletét egy gyopárosi eset adta. Egy nő rosszul lett egy üdülőben, leállt a légzése. A mentősök néhány perc alatt a helyszínen voltak, ahol egy villanyszerelő már megkezdte az újraélesztést. Neki ugyanis – a foglalkozásából adódóan – kötelező ilyen tanfolyamon részt venni. Ennek köszönhette a nő, hogy túlélte az esetet maradandó károsodás nélkül. Keringési vészhelyzetben ugyanis az első 4-5 perc a legkritikusabb.

A mentősök mutatták be, majd mindenki gyakorolhatott (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Vasárnap az orosházi képzésen először a legfontosabb tudnivalókat ismertették, az életmentést lépésről-lépésre.
1. Közelítsünk óvatosan, mérjük fel, biztonságos-e a helyszín.
2. Nézzük meg, reagál-e a beteg, szólítsuk meg, rázzuk meg a vállát.
3. Ha nem reagál, kiáltsunk segítségért, hívjunk mentőt.
4. Biztosítsunk átjárható légutakat. Nézzük, hallgassuk, érezzük, van-e légzése.
5. Légzés hiányában azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést. 30 mellkaskompresszió, 2 befújás (a beteg szájába vagy orrába) ütemben folyamatosan végezzük, amíg meg nem érkezik a segítség. Jó, ha van „váltótárs”, érdemes pár percenként cserélni, a segítő ugyanis hamar kifárad.

Az elmélet után gyakorlatban is kipróbálhatta minden résztvevő, hogyan kell megadni a megfelelő segítséget. A félautomata defibrillátor működését is megmutatták.

A statisztikák szerint hazánkban évente 20-25 ezer ember hal meg hirtelen szívhalálban.

A szakemberek hangsúlyozzák, az újraélesztést minél több embernek el kellene sajátítania, és ami nagyon fontos, többször átismételnie a hallottakat, gyakorolni a mellkaskompressziót, a befújást, hiszen a vészhelyzetben nincs idő gondolkodni, minden másodperc számít.

Kovács Tibortól, az orosházi mentőállomás vezetőjétől megtudtuk, újabb képzést is terveznek. A következő, többnapos programjuk májusban lesz, a nyílt naphoz kötődően.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.