- hirdetés -

Nagyszabású egészségnapot szervezett a nőegylet szombaton a művelődési házban. A rendezvény díszvendége Erdei Zsolt kétszeres világbajnok profi ökölvívó volt.

A Jótékonysági Nőegylet Egyesület kitűzött céljai között kiemelt helyen szerepel az egészségmegőrzés. Ennek érdekében számos egészségnapot tartottak már nemcsak a belvárosban, hanem a külterületi részeken is, így Monoron, Kiscsákón, Szentetornyán és Rákóczitelepen. A rendezvények mindegyikét hatalmas érdeklődés övezte, mint ahogyan legutóbb is, amikor a művelődési központban “Egy nap az allergiáról nem csak allergiásoknak” címmel nagyszabású egészségnapot tartottak.

Ma Magyarországon – statisztikai adatok szerint – a lakosság legalább negyede légúti allergiás, táplálékallergiában legalább 300 ezer ember szenved, míg sokak életét a bőr különböző allergiás folyamatai keserítik meg. És ne feledkezzünk meg az életminőséget is rontó asztmás tünetegyüttesről sem, mely – a jelenlegi adatok szerint – honfitársaink 3 százalékát sújtja.

Ám ez a nap nemcsak az allergiáról szólt, számos szűrővizsgálatra- köztük lisztérzékenység szűrésre- adódott lehetőség, melyek általános képet adtak jelenlegi egészségi állapotunkról. A művelődéi ház színházi előterében gluténmentes, tej és tojáspótló termékeket forgalmazók standjai sorakoztak. De számos olyan étellel és itallal is megismerkedhettek az érdeklődők, melyek mindegyik az egészséges táplálkozást hivatott szolgálni. Sokan éltek a véradás lehetőségével is.

Dr. Dancsó József polgármester köszöntőjében kiemelte a rendezvény fontosságát, hisz életünkben az egészségünk az egyik legfontosabb dolog, és külön öröm, hogy a rendezvényt az ismert sportoló, Erdei „Madár”  Zsolt is megtisztelte jelenlétével.

Sokan adtak vért az egészségnapon (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A kétszeres világbajnok profi ökölvívó, a Harcművészek az Egészséges Gyerekekért Mozgalom (HEGYEM) nagyköveteként volt jelen az eseményen.
– Nagyon fontosak az ilyen rendezvények, hisz az emberekben az egészségtudatot növelni kell. Ez olyan mint a reklám, ha valami megtetszik, megvesszük, mi ezt tesszük az egészséggel, hogy ez igen is megtetsszen az embereknek és holnaptól új életet akarjanak kezdeni- mondta Erdei Zsolt. A sportolótól megtudtuk azt is, hogy 15 évvel ezelőtt csalánkiütéstől szenvedett, aminek nem jöttek rá az okára, de nagyon megkeserítette az életét. (A sportolóval készült teljes interjú hamarosan olvasható lesz itt az OrosCafén).

A megnyitót követően Erdei Zsoltot sokan körbevették, aláírást, közös fotót kértek a sportolótól, aki mindenkivel váltott egy-két szót is, közvetlensége példaértékű.

A termékbemutatók, kóstolók, szűrővizsgálatok és véradási lehetőség mellett a művelődési ház Bubik termében tájékoztató előadásokat tartottak allergia témakörben dr. Csányi Ágnes gyermekgyógyász, gasztroenterológus, dr. Dimák Andor pulmonológus, dr. Kerekes László orvos, természetgyógyász, László Ágnes pszichológus, Lászikné Kergyó Beáta dietetikus részvételével. Az előadások után személyes konzultációs lehetőség adódott a szakemberekkel, orvosokkal, sokan éltek a lehetőséggel.

Az egészségnap a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.