- hirdetés -

Az általános tűzvédelmi szabályok betartása nem csupán kötelesség, hanem a közösség érdeke is. Összeszedtük, mi vonatkozik a társasházakra. 

Társasházi folyosókon nem ritka látvány, hogy lakásból kiszorult bútorok sorjáznak a fal mellett, esetleg virágokkal vannak tele a közlekedők. Erre is vonatkoznak azonban szabályok, hiszen a társasházi folyosókon elhelyezett tárgyak tűz esetén életeket veszélyeztethetnek.

Az általános tűzvédelmi szabályok betartása nem csupán kötelesség, hanem a közösség érdeke is.
– Egy esetleges tűz esetén a közös használatú folyosókon, lépcsőkön, közlekedőkön, szemétledobókban történő szabálytalan anyagtárolás egyrészt lelassíthatja a lakók menekülését, másrészt megnehezítik a tűzoltók munkáját, ellenben segíti a tűz terjedését. A társasházakban található lépcsőházak és folyosók alapvető funkciója a közlekedés, illetve baj esetén a menekülési útvonal biztosítása. Az itt elhelyezett tárgyak ezt a rendeltetést nem akadályozhatják semmilyen körülmények között. A közös használatú területek még ideiglenes jelleggel sem használhatók anyagtárolásra, a menekülési útvonalakat leszűkíteni nem szabad. Leszűkítésnek számítanak a folyosón, közlekedőn, lépcsőn, lépcsőpihenőn a padlón elhelyezett, és padlófelülettől mért 1,95 méter alatt a falra szerelt tárgyak (virágtartók) is. Továbbá javasolt fém anyagú virágtartó, nem pedig műanyag – tudtuk meg a részleteket Tímár Tamás századostól, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől.

A lépcsőházi virágok szépek, de tűz esetén veszélyforrások (Fotó: Melega Krisztián)

Ne pakoljuk tehát tele a közlekedőket nagyméretű bútorokkal, növényekkel, kerüljük az alagsorokban a közös, vagy egyéni használatú tárolók túlzsúfoltságát. Hogy pontosan mire kell ügyelni, elolvashatod itt (.pdf).

Aki nem tartja be, 60 ezret fizethet

A kormány decemberben rendeletben szabályozta újra a tűzvédelmi bírságok összegeit. Ez alapján minimum 60 ezer forintos bírsággal számolhat az, aki éghető anyagokat, tárgyakat helyez el a közlekedőn, folyosón.

Minden olyan esetben, amikor a közlekedő terekből vennének el területeket, előzetesen egyeztetni kell a területileg illetékes tűzvédelmi hatósággal. Érdemes tudni, hogy a hatóságok folyamatosan ellenőrzik a társasházakat (erről nem feltétlen értesítenek előre), információink szerint Orosházán is hamarosan ellenőrzés várható. A pincék esetében alapszabály, hogy fokozattan tűz- vagy robbanásveszélyes anyagokat (például benzines kanna vagy egy PB gázpalack) tilos tárolni – emelte ki Tímár Tamás.

A társasház kezelőjének rendszeresen ellenőriznie kell a tűzoltási felvonulási területek hozzáférhetőségét, de lakóként is sokat tehetsz biztonságod érdekében. Első lépésként ismerd meg a társasházadra vonatkozó tűzvédelmi használati szabályokat!

Fontos szempont a vagyonvédelem, de erre irányuló lépéseket úgy kell tenni, hogy azok a tűzvédelmet ne akadályozzák, tűzvédelmi szabályba ne ütközzenek. Így például egy rácsot nem lehet felszerelni, ha az tűzvédelmi berendezések hozzáférését akadályozza, vagy például szűkíti a közlekedő szélességét, menekülő utat zár el, stb. Az illetékesek tanácsa kikérhető, segítségükkel és egy kis odafigyeléssel, önmagunk és ingatlanunk biztonsága jelentősen növelhető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.