- hirdetés -

Városunkba látogatott Christian Mühlethaler, a Svájci Államszövetség budapesti nagykövete, aki nem csak kultúráról, hanem üzletről is tárgyalt.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat, a német nyelv és kultúra hetéhez kapcsolódva Svájci Hetet rendez március 28-tól április 3-ig. A programsorozat hivatalos megnyitóját szerda délután tartották, ebből az alkalomból városunkba látogatott Christian Mühlethaler, a Svájci Államszövetség budapesti nagykövete.

Orosháza várja a svájci cégeket

Délelőtt a svájci nagykövetet dr. Dancsó József polgármester fogadta a városházán. A városvezető kérdésünkre elmondta, arról beszélgettek, milyen gazdasági kapcsolatokat lehetne találni Svájc és Orosháza között.

Christian Mühlethaler a polgármesterrel is tárgyalt

– Svájcnak nagyon erős a devizája, ezért több vállalkozás is azon gondolkodik, hova helyezze ki termelését, mert nem versenyképesek. Az országban a sok multinacionális cég mellett, számos, úgynevezett családi vállalkozás van, amik 2-300 főt foglalkoztatnak, de nem akarnak Kínába menni, hanem keresik a környező országokban a lehetőségeket. Bízok benne, hogy ezt városunk is ki tudja használni. Reményteljes lehetőségről beszélgettünk a svájci nagykövettel, ami áprilisban realizálódhat- összegezett a polgármester.

Dr. Dancsó József kiemelte, kiemelkedő a város életében a Német Nemzetiségi Önkormányzat által évek óta rendezett, a német nyelvhez és kultúrához kapcsolódó programsorozat.

Orosházán kiemelt a német nyelv

A Táncsics gimnázium aulájában tartott Svájci Hét megnyitóján dr. Abonyi Lajos, a Német Nemzetiségi Önkormányzat első elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd a Táncsicsos diákok zenei programja után Christian Mühlethaler svájci nagykövet köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta, meghívása azt a célt is szolgálja, hogy beszéljen Svájc és Magyarország közötti kapcsolatokról és ismertesse hazája négynyelvűségéből adódó nyelvi és kulturális sajátosságokat.

A svájci nagykövet kitért a két ország közötti történelmi, gazdasági kapcsolatokra, utóbbiról elmondta: a svájci vállalkozások Magyarországon jó pozíciókkal rendelkeznek és jól láthatóan jelen vannak. Végezetül köszönetet mondott minden érintett személynek, hogy Orosházán kiemelt helyen kezelik a német nyelvet, mert mint kiemelte: ezzel a nyelvvel érdemes foglalkozni!

A köszöntő gondolatokat követően a Táncsics gimnázium irodalmi műsora következett, majd Makuláné Gulicska Valéria igazgató (dr. Blahó János főigazgató az esemény idején külföldön tartózkodott) záró beszédével ért véget az ünnepség.

Svájcot bemutató tablók a gimnázium aulájában (Fotók: Kecskeméti Krisztina)

Dr. Abonyi Lajostól megtudtuk a Svájci Héthez kapcsolódó vers és prózamondó versenyre, melyet pénteken rendeznek előzetesen 85 diák jelentkezett. A gimnazisták számára szervezett svájci kvízre, melynek a Táncsics gimnázium ad otthont csütörtökön, 25 csapat nevezett, míg az általános iskolások számára hétfőn rendezendő Svájcról szóló országismereti vetélkedőre 7 csapat adta le nevezését. A programsorozat kedden a német szakos tanárok továbbképzésével zárul.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.