- hirdetés -

Katasztrófavédelmi hozzájárulást azon cégeknek kell fizetni, amelyek székhelyén, telephelyén veszélyes anyag van. Orosházán mintegy 60 cég érintett. 

Az új katasztrófavédelmi törvény, valamint a hozzá kapcsolódó kormányrendeletek szerint a veszélyes anyaggal foglalkozó üzemek üzemeltetői, valamint a veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó külön jogszabály szerinti veszélyes áruk tárolását, gyártását és feldolgozását végző gazdálkodó szervezetek kötelesek katasztrófavédelmi hozzájárulást fizetni a hivatásos katasztrófavédelemi szerv központi szervének. A bejelentést a hatóság által közzétett formanyomtatványon köteles megtenni március 31-ig az érintett üzemeltető – tudtuk meg Marton Gergely tűzoltó századostól, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság iparbiztonsági főfelügyelőjétől.

A katasztrófavédelmi hozzájárulás összege a katasztrófavédelmi törvény IV. fejezete alá tartozó üzemek esetében a veszélyes tevékenységgel összefüggésben keletkezett a jövedéki adó és az energiaadó mértékével csökkentett éves nettó árbevételének 0,1 %-a.

A törvény által nem sorolható, a veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó külön jogszabály (ADR) szerinti veszélyes áruk tárolását végző gazdálkodó szervezetek esetében a tárolásból bértárolásból adódó, jövedéki adó és az energiaadó mértékével csökkentett éves nettó árbevételének 0,1 %-a.

A veszélyes áruk gyártása esetén az árú értékesítéséből származó jövedéki adó és az energiaadó mértékével csökkentett éves nettó árbevételének 0,1 %-a. A feldolgozott, felhasznált veszélyes anyag esetén a veszélyes áru nettó értékének a 0,1%-a – sorolta az  iparbiztonsági főfelügyelő.

Nem kell katasztrófavédelmi hozzájárulást fizetnie az állami és önkormányzati szervnek, a közfinanszírozásban részesülő egészségügyi szolgáltatónak, a gazdálkodó szervezetnek, ha a tárolás kizárólag közvetlenül a lakosság részére történő kiskereskedelmi forgalmazáshoz, illetve lakossági szolgáltatás nyújtásához kapcsolódik, az üzemeltetőnek és a gazdálkodó szervezetnek, ha a tárgyévet megelőző évben az éves nettó árbevétele az 50 millió forintot nem haladja meg, az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény szerinti nukleáris létesítménynek és radioaktívhulladék-tárolónak.

A veszélyes tevékenységet engedély nélkül végző veszélyes üzemek katasztrófavédelmi bírsággal sújtható melynek mértéke 2 millió forint. A katasztrófavédelmi hozzájárulás bejelentésének elmulasztás, eljárási bírsággal sújtható. Az eljárási bírság legmagasabb összege jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén 1 millió forint.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.