- hirdetés -

A naptár már márciust mutat, lassan elkezdhetjük megtervezni, idén milyen felújításokba fogunk bele házunknál.

A szigetelés mindig is fontos kérdés volt, de napjainkban, az egyre emelkedő energiaköltségek kapcsán még inkább előtérbe kerül. A hőszigetelés előnyös hatásai azonban nemcsak télen, a fűtési díjak megtakarításában jelentkeznek, hanem nyáron, a kellemes belső klíma biztosításával is.

Bőséges a választék a hőszigetelő anyagok tekintetében is, a laikus felhasználónak sokszor nehéz kihámozni a megfelelő műszaki paramétereket. Külső falak esetében a leggazdaságosabb módszer a ragasztott EPS-sel készülő homlokzati hőszigetelő rendszer. Vastagsága nemcsak attól függ, hogy az épületet milyen energiaosztályba szeretnénk sorolni, hanem a falazóanyag típusától is. Egy régi, rosszul szigetelő falazatra legalább 12 cm vastag fehér, vagy 10 cm grafit adalékos EPS hőszigetelés kerüljön, korszerűbb falazóblokkok esetében ennél kevesebb is elegendő lehet. Az EPS homlokzati szigetelőn kívül egyre elterjedtebb a kőzetgyapot lapok alkalmazása, de a magasabb költség miatt a vásárlók túlnyomórészt a polisztirol lap mellett döntenek.

A jó hőszigetelés sok pénzt takarít meg

Nem lehet kihagyni a lábazatok hőszigetelését sem. Itt csak alacsony nedvesség felvevő képességű anyagot lehet alkalmazni, a homlokzati hőszigeteléssel megegyező vastagságban. Ha nem építjük be a padlásteret, úgy a födém hőszigeteléséről is gondoskodni kell. Amikor a hőszigetelés vastagságát meghatározzuk, mindig ügyelni kell arra, hogy az egyes szerkezeteket egyenlő mértékben, és lehetőleg hőhídmentesen szigeteljünk. A szigetelési vastagságok legyenek összhangban (például ne tegyünk 30 cm vastag hőszigetelést a födémre, miközben a lábazat szigeteletlen). A jól megválasztott anyagok és vastagságok problémamentesen, tartósan és olcsón biztosítják a kellemes klímát a lakásban.

Vannak olyan helyzetek, amikor a ház kívülről történő becsomagolása nem megoldható, mint például a bérházak esetén. Ekkor jön a belső hőszigetelés. Ilyen esetben alkalmazzunk olyan anyagokat, amely páraáteresztő, hővisszaverő, és nem foglal el túl nagy helyet a belső, amúgy hasznos térből. Ilyen anyagok például a kőzet vagy ásványgyapot lemezek. A legegyszerűbb megoldás, ha a szigetelőanyagot gombamentesített lécváz és gipszkarton lapok közé szorítjuk hézagmentesen, majd ezt lefestve egy új, hőszigetelt belső teret kapunk.

Néhány fontos tudnivaló

– A hőszigetelés költsége rövid idő alatt, 2-3 éven belül megtérül! Egy jó minőségű anyagokból, jól kivitelezett homlokzati hőszigetelő rendszer 25-30 évig is szolgálja a ház lakóit.

– Az épületek minden részét hőszigetelni kell. Ha bármelyik oldal „kimarad”, nemcsak jelentős energiaveszteséggel kell számolni, hanem penészesedéshez is vezethet. Minden épületszerkezethez a megfelelő anyagot kell kiválasztani.

– A jó szigetelés nem feltétlenül drágább. Az előzetes, átgondolt tervezés nagyon fontos, mindenképpen egyeztessenek szakemberrel a megfelelő szigetelési rendszer kiválasztása érdekében.

– Egy átlagos lakás energiafogyasztásának körülbelül háromnegyedét a fűtés teszi ki, így ebből lehet a legtöbbet megtakarítani, melynek legfontosabb eszköze a hőszigetelés.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.