- hirdetés -

A rendelési idő nem nő, csak a receptek fogynak gyorsabban.

Március elsejétől megváltoztak a gyógyszerek rendelésére és kiadására vonatkozó szakmai szabályok. A részletekről dr. Szemenyei Gabriella belgyógyászt, háziorvost kérdeztük.

Milyen változások léptek életbe március elsejétől?

– Ha az orvos az egyhavi adagnál nagyobb mennyiségű gyógyszert rendel a krónikus állapotú betegének, akkor az új szabály szerint ezt 3 hónapra 3 darab vényen írja fel, és a gyógyszerek csak az orvos által jelölt időpontban, havonta válthatók ki. Így a betegnek az eddigiekhez hasonlóan csak 3 havonta kell gyógyszerfelírás miatt felkeresnie az orvosát, de a gyógyszertárba havonta kell elmennie, mert nem válthat ki egyszerre nagyobb mennyiséget, csak egy hónapra elegendő adagot, az orvos által előírt ütemezés szerint. Ettől 7 nappal hamarabbi gyógyszerkiváltás megengedhető.

Három hónapra felírják a gyógyszert, de havonta kell kiváltani (Fotó: Rajki Judit)

A másik fontos változás az, ha az orvos a gyógyszerből 30 napot meghaladó mennyiséget rendelt, de a vényen nem tüntette fel, hogy az meddig elég, ebben az esetben a gyógyszerész, az orvos által megadott adagolás figyelembevételével 30 napra elegendő mennyiséghez legközelebbi, de azt meg nem meghaladó gyógyszermennyiséget tartalmazó csomagolási egységet adja ki. Viszont, ha az orvos a vényen és a beteg dokumentációjában jelöli, hogy mely időtartamig látta el a beteget, akkor a 30 napot meghaladó mennyiség is kiadható. Például, ha egy 50 darabos kiszerelésű tabletta szerepel a vényen és az orvos nem jelölte az alapesettől való eltérést (napi 1×1) és hogy mennyi időre írta fel, abban az esetben, ha a patikában ebből a gyógyszerből 20 darabos a legkisebb kiszerelés, akkor azt adják ki. Ha az orvos jelöli, hogy a beteget 50 napra látta el, akkor kiadható az 50 darabos készítmény. Nincs változás abban a „kivételes betegellátási érdek” esetén fennálló lehetőségben, hogy az orvos egy vényen akár 1 évre (12 hónapra) elegendő gyógyszermennyiséget rendeljen. Ilyen az én körzetemben még nem fordult elő.

Hogyan fogadják a változást a betegek?

– A betegek igénylik a felvilágosítást, de megértik a változást és könnyen alkalmazkodnak is hozzá. A háziorvosi vényíró szoftverek már felkészültek a változásra és automatikusan ráírják a vényre a kiválthatósági időpontokat. Így a rendelési idő nem nő, csak a receptek fogynak gyorsabban. Az Egészségügyi Minisztérium állásfoglalása szerint a változás azért szükséges, hogy ha például a három hónapos időközben a beteg terápiás átállítására van szükség (pl. mellékhatás miatt), akkor sem neki, sem a társadalombiztosításnak nem jelent pazarlást a feleslegessé vált, már kiváltott gyógyszer. Praxisomban, a gyakorlatban új gyógyszert idült betegségben eddig sem írtam fel 3 hónapra, csak miután meggyőződtem, hogy hatásos és a beteg tudja szedni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.