- hirdetés -

50 igazolatlan óra után nemcsak felfüggesztik a családi pótlékot, de ha szükséges eseti gondnokot is kirendelnek.

Ha a gyermek nem teljesíti tankötelezettségét és összegyűlik 50 igazolatlan órája, a gyámhatóság – az iskola jelzése alapján – felfüggeszti az iskoláztatási támogatást (családi pótlékot) és védelembe veszi a gyermeket. A gyámhatóságnak e körben a vonatkozó jogi rendelkezések alapján mérlegelési lehetősége nincs. Az 50 igazolatlan óra automatikusan az iskoláztatási támogatás felfüggesztésével és a gyermek védelembevételével jár – tudtuk meg a Hatósági Irodától.

Az iskoláztatási támogatás folyósításának felfüggesztésével egyidőben eseti gondnok közreműködésére akkor van szükség, ha a gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult. A folyósítás felfüggesztése azt eredményezi, hogy a támogatást a kiskorú – hátrányos helyzetére tekintettel – havonta természetbeni hozzájárulás formájában kapja meg a kirendelt eseti gondnok által. A gondnokot– figyelemmel a gyermek korára, egyéni szükségleteire és véleményére – a gyámhatóság rendeli ki, aki elsősorban a gyermek arra alkalmas más közeli hozzátartozója, iskolai gyermek- és ifjúságvédelmi felelős, védőnő, családsegítő szolgálat vagy gyermekjóléti szolgálat családgondozója, átmeneti gondozást nyújtó intézmény családgondozója, polgármesteri hivatal – nem gyermekvédelmi, gyámügyi feladatokat ellátó – ügyintézője lehet.

Az eseti gondnok folyamatosan gondoskodik a családtámogatási folyószámlára átutalt iskoláztatási támogatás – tekintettel a gyermek szükségleteire – felhasználásáról. A felfüggesztett támogatás fordítható: ruházat, tanszer, gyógyszer, élelmiszer, tápszer, gyógyászati segédeszköz, tanulóbérlet, készségfejlesztő eszközök vásárlására, közüzemi díjak, hitelintézettel kötött kölcsönszerződésből eredő törlesztő részlet kifizetésére, gyermekétkeztetés térítési díjának befizetésére, a gyermek szabadidejének hasznos eltöltésére irányuló tevékenység finanszírozására. Az eseti gondnokot tevékenységért munkadíj nem illeti meg, az adott hónapra vonatkozó iskoláztatási támogatás felhasználásáról, a következő hónap ötödik napjáig a jegyzőnek számol el.

Tavaly 31 esetben rendeltek ki eseti gondnokot.

Idén módosultak az iskoláztatási támogatás felfüggesztésére vonatkozó törvényi szabályok, így az 50 kötelező tanórai foglalkozást igazolatlanul mulasztó, 16. életévét betöltött tanuló esetében a gyámhatóságnak az iskoláztatási támogatás folyósító szervnél (Kincstár) nem az ellátás felfüggesztését, hanem annak szüneteltetését kell kezdeményeznie. A jövőre nézve ebben az esetben elesik a család a támogatástól. A szüneteltetés elrendelése nem függ a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságtól, tehát valamennyi tankötelezettségét megszegő gyermek esetében általános eljárás.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.