- hirdetés -

Energetikai tanúsítvány – a tudatos vevők már számolnak vele és kérik. Január elsejétől kötelező 50 m2 feletti ingatlanok eladásakor és bérbeadásakor.

Ez év elejétől már nem csak az új építésű ingatlanok esetében kötelező elkészíttetni az energiatanúsítványt, hanem lakások adásvétele, illetve bérbeadása előtt is. Kis Andrea, a Békés Megyei Mérnöki Kamara titkára elmondta, az energetikai tanúsítvány segít képet alkotni a lakás energetikai tulajdonságairól, a szakember pedig nem csupán rámutat a lakás hőtechnikai, illetve épületgépészeti hiányosságaira, hanem tanácsot ad az energiatudatos használatra vonatkozóan is. A cél, hogy az alacsonyabb energiafelhasználás értékké váljon.

Hőtérkép egy lakóházról (illusztráció)

Kis Andrea elmondta, érdemes elkészíttetni az energetikai tanúsítványt.
– Ez egy hiteles tanúsítvány, aminek a megléte a használatbavételi engedély igénylésekor kötelező, a jelenleg érvényben lévő rendelet szerint adásvétel esetén a vevőnek át kell adni, tartós bérbeadás esetén a bérlőnek be kell mutatni – sorolta. – A tanúsítvány rámutat a lakás energetikai szempontból gyenge pontjaira, ezáltal tudni lehet, hogy milyen beruházásra van szükség ahhoz, hogy energiatakarékosabbá tegyük otthonunkat, növelve ezzel az ingatlan piaci értékét. Az energia megtakarítást eredményező pályázatok benyújtásához is szükség van a tanúsítványra – emelte ki Kis Andrea.

A tanúsítvány megmutatja, hogy milyen szintű az adott épület energiafogyasztása. A skála a legkedvezőbb „A+” kategóriától a legkedvezőtlenebb „I” kategóriáig terjed. A „C” kategória az alap (a mindenkori energetikai követelményszintnek megfelelő épület), új lakás nem kaphat építési engedélyt, ha nem felel meg ennek a követelménynek.

Az 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű építményekre, továbbá üdülő, ideiglenes létesítmény, egyházi, mezőgazdasági rendeltetésű, illetve műemlék és helyi védelem alatt álló épületek esetében nem szükséges a tanúsítvány. Ugyanakkor üdülőépület lakóházzá való átminősítése esetében kell, és a minimum „C” besorolás is előírás. Nincs szükség a tanúsítványra önálló lakás vagy egy épületnek csak egy részét elfoglaló önálló rendeltetési egység egy évet meghaladó bérbeadása esetén akkor, ha 2012. június 1-je és 2015. december 31-e között kötnek bérleti szerződést. 2016. január elsejétől teljeskörűen kötelező el- és bérbeadáskor tanúsítvány elkészíttetése.

Tanúsítást a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékébe felvett szakemberek végezhetnek. A lista elérhető a Magyar Mérnöki Kamara honlapján, illetve a Magyar Építész Kamara honlapján

A Magyar Mérnöki Kamaránál eddig több mint ezren regisztráltak energiatanúsítvány készítésére, Békés megyében 28 fő, közülük egy orosházi, Chalmovszki Zsolt. A szakértő lapunknak elmondta, egy-egy felmérés alkalmával számos tényezőt figyelembe kell vennie. Többek közt például az épület méreteit, a fűtött alapterületet, az épület belső méreteit, a nyílászárókat, az épület tájolását, azt, hogy mivel fűtenek, a fűtési rendszer hogyan van kialakítva. A felvett adatok alapján aztán számol, így derül ki, melyik kategóriába sorolható az épület. Chalmovszki Zsolt tapasztalatai alapján, az emberek általában csak akkor készíttetik el a tanúsítványt, ha eladják vagy bérbe adják az ingatlant. Pedig érdemes lenne e nélkül is rászánni magunkat, hiszen a szakértői vélemény kitér arra is, hogy tudunk energiát spórolni, hogyan lehet akár 40%-kal is kevesebb az energiafogyasztásunk, ezáltal pedig a kiadásunk, miközben az ingatlan piaci értéke nő.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.