- hirdetés -

Egy történet, melyet az élet írt. Bárhol, bármikor, bármelyikünkkel megtörténhet. És az esetek többségében nem végződik jól. Kivétel ez….

Január 29-én, vasárnap Orosházán egy 63 éves hölgy – nevezzük Margitkának (kérte, ne jelenjen meg a valódi neve, s a történet szereplőinek többsége is így döntött) tett-vett otthon, majd leült a konyhában és beszélgetett élettársával. Közben betoppant a szomszéd, aki villanyszerelőként keresi a kenyerét. Néhány perc múlva Margitka feje hátrahanyatlott, majd teste élettelenül zuhant a földre – hirtelen leállt a keringése. A szomszéd azonnal felmérte a helyzetet és tudta, nagy a baj. A munkahelyén épp egy hónappal ezelőtt tartottak tanfolyamot az újraélesztés alapjairól, és szituációs gyakorlatok keretében megtanulták az életmentő lépéseket.

Új életmentő eszközöket kaptak a mentősök
(Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

A kezdeti sokkból feleszmélve az élettárs hívta a mentőket. Miután a telefont kihangosították, a megyei mentőállomás (az orosházi hívások először oda futnak be) diszpécserének utasításait követve folytatódott az újraélesztés. Az orosházi mentősök a riasztástól számított négy perc múlva érkeztek ki a helyszínre, átvették a jól koordinált, határozott mozdulatokkal végzett újraélesztést a szomszédtól, majd a mentőben található defibrillátort alkalmazva újraindult az asszony keringése. Kórházba szállították, néhány napos intenzív ápolás után a kardiológiai őrzőbe került. A gyorsan és szakszerűen megkezdett újraélesztésnek köszönhetően életben maradt és nem szenvedett maradandó károsodást. Ugyanis az esetek többségénél a későn megkezdett újraélesztésnél fennáll a maradandó károsodás veszélye, vagy meghal a beteg. A statisztikák szerint rendkívül kicsi a túlélés esélye, 100 újraélesztésből csupán 2,47 százalék. Ezért nagyon fontos, hogy az emberek megtanulják az újraélesztés alapjait, hiszen emberélet múlik rajta, mint ebben az esetben is. A szomszéd gyors helyzetfelismerésének és cselekedetének köszönhetően ez a történet jól végződött, ehhez azonban összehangolt munka kellett.

– A megyei kolléga telefonon történő utasításai mellett az is, hogy az adományozók jóvoltából minden mentőautónkban van defibrillátor – hangsúlyozta Szilágyi Mihály mentőtiszt, az Orosházi Mentőállomás munkatársa.

– Szinte fel sem fogtam hirtelen, mi történt, azt sem tudtam, mit kell csinálni, pánikba estem – mesélte a hölgy párja, aki hozzátette, az egész család végtelenül hálás a szomszédnak, a mentősöknek és mindenkinek, akinek köszönhetően életben maradt az élettársa. – A párom már jól van, ha minden igaz, a héten hazaengedik a kórházból. Sohasem volt beteg, de állandóan pörög. Vissza kell vennie a tempóból, hisz tisztában van vele, hogy az élete egy hajszálon múlt.

– Nem gondolkodtam, csak cselekedtem. Szerencsés helyzet, hogy egy hónappal ezelőtt volt az a tanfolyam a munkahelyemen, egyébként nem tudtam volna, mit kell tennem. Soha nem csináltam azelőtt ilyet. Nagyon fontos lenne, hogy minden ember megtanulja az újraélesztés alapjait, mert sohasem tudhatjuk, mikor lesz rá szükség – mondta az életmentő szomszéd.

Szilágyi Mihály mentőtiszt szerint ez az eset is bizonyítja, mennyire fontos, hogy minél többen megtanulják az újraélesztés alapjait. Ezért két-három havonta a helyi mentőállomáson szerveznek egy olyan napot, amikor mindenkinek, aki jelentkezik, megtanítják ezt az életmentő intézkedést. A tanfolyamok időpontjait lapunkban közöljük.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.