- hirdetés -

A város főjegyzője adott ki közleményt, mi a feladata a lakosságnak a havas időben.

Az utóbbi napokban kialakult rendkívüli időjárási viszonyok következtében nagy mennyiségű hó hullott településünkön, amely sok helyen akadályozza a gyalogos és közúti közlekedést.

A balesetek elkerülése érdekében valamennyi ingatlantulajdonos figyelmét az alábbiakra hívjuk fel:

– Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni ingatlana mentén a járdaszakaszok, gyalogos közlekedésre szolgáló utak, lépcsők, valamint, ha a járda mellett zöld sáv is van az úttestig terjedő teljes terület, földút esetén az ingatlan utcafronti telekhatáron és a földút felező vonala közötti terület, és a területen belül a meglévő árok tisztán tartásáról. Ez a kötelezettség a tulajdonost a beépítetlen ingatlan előtti közterületen is terheli.

– Telepszerű, többszintes lakóházi lakóépületek előtt, azokat közvetlenül kiszolgáló járdaszakaszokat, lépcsőket az ingatlantulajdonosok kötelesek tisztán tartani.

– A járdákat naponként kell tisztítani! Az ónos esőtől jégtől vagy hótól síkossá vált járdát közegészségügyileg veszélytelen anyaggal (homok, salak-granulátum stb.) csúszásmentessé kell tenni, és szükség szerint megismételni.

– A járdáról letakarított havat, a 8 méternél szélesebb közutakon az úttest két szélénél, a folyóka szabadon hagyásával, annál keskenyebb közút esetén a járda két szélén kell összegyűjteni úgy, hogy a gyalogos közlekedés számára megfelelő terület szabadon maradjon.

Szabálysértést követ el és 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki e rendeletben foglalt rendelkezéseket megszegi.

Fentiek alapján felszólítunk minden ingatlan és üzlettulajdonost, hogy a hó- és síkosság-mentesítésről ingatlana előtt haladéktalanul gondoskodjon.

Hegedűsné Dr. Hegedűs Mária – címzetes főjegyző

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.