- hirdetés -

A betegek nagy része ragaszkodik a megszokott gyógyszereihez, nem könnyen vált másra, még ha az kicsivel többe is kerül.

Ez a tapasztalata az orosházi gyógyszerészeknek, akiket megkérdeztem annak kapcsán, hogy február elsejétől a patikákban a nyugtán is szerepel az az összeg, amit megspórolhatott volna a beteg, ha az úgynevezett preferált referencia készítményt, azaz, az államkassza szempontjából legolcsóbbat választja. A takarékosság jegyében az orvosok felé is ez a javaslat él, ma már nem jár szankció az ellenkező esetre, mint korábban. (A gyógyszertárba a döntés azon gyógyszerek esetében jut, ahol az orvos jelölte, hogy helyettesíthető.) Ám a kérdés sokkal bonyolultabb, mint hogy mennyi marad a zsebünkben.

-A tájékoztatás eddig is kötelező volt, ezt meg is tesszük – mondja dr. Domonkosné Ujj Veronika, az Aranykehely Gyógyszertár tulajdonosa. – Mi ebben a városrészben valóban szoros kapcsolatot ápolunk nemcsak a betegekkel, de gyakran egyes kérdésekkel az orvost is megkeressük. Mert hiába ugyanaz a hatóanyag, ha a segédanyagok miatt kérdéses, jó-e a betegnek a másik készítmény.

Kérdezze meg gyógyszerészét! (Fotó: Rajki Judit)

-Miért nem az orvos dönt, hogy ne a gyógyszertárban soroljanak számunkra ismeretlen készítményeket, és pár perces ismertető után kelljen választanunk? – teszem fel a kérdést több helyen.

– A gyakori árváltozás miatt az orvosok nem mindig tudják, mi az éppen elérhető legolcsóbb készítmény – magyarázza Csernyiné dr. Balogh Mária a Csiki Patikából. – Az is előfordulhat, hogy a megadott referencia készítmény csak rövid ideig van forgalomban, például egy olcsó külföldi készítmény, amely már nincs is az országban – teszi hozzá dr. Herczegfalviné dr. Abonyi Etelka, a Fehér Kígyó Gyógyszertár tulajdonosa.

-Az orvos, a gyógyszerész hitelességének az a bizonytalanság sem tesz jót, hogy a TB negyedévente módosítja a preferált referencia készítményeket – egészíti ki a képet a Szent István Patika tulajdonosa, Volencsikné dr. Fazekas Anikó. – Ilyen szempontból is mérlegelendő, hogy egy bevált készítmény helyett ajánljunk-e mást csupán az ára miatt.

Egybehangzó vélemények szerint a nem életmentő készítményeknél bátrabbak a betegek, ott szívesen elfogadják a gyógyszerészek ajánlatát, és van egy szűk réteg is, akiknél minden fillér számít. Az intézkedés hatásaként a szakemberek elképzelhetőnek tartják, hogy több esetben váltanak a betegek, de vélhetően orvossal, gyógyszerésszel konzultálva.

– Párhuzamba állítva a gyógyulás folyamatát az utazással azt mondhatjuk, hogy A-ból B-be el lehet jutni Trabanttal és Mercédesszel is, a színvonalban van különbség – mondja Herczegfalviné.

– Ugyanaz a hatóanyag megvan két gyógyszerben, például a vérnyomás csökkentésére, de mellékhatásként az egyik köhögést, a másik impotenciát okozhat. Ilyenkor nem az számít, hogy melyik az olcsóbb, ráadásul van olyan beteg, akinél egyik sem jön elő.

Több vélemény szerint is az ideális az lenne, ha a Társadalombiztosítás a hatóanyagot támogatná, és a beteg dönthetné el (esetleg pénztárcája függvényében is), hogy melyik készítményt választja azok közül, amelyekben az adott hatóanyag megtalálható. Addig is, bizalmi alapon kérdezzük meg kezelőorvosunkat, gyógyszerészünket, és ne – ahogy egyesek fogalmaznak – a szomszédasszonyunkat, ha választanunk kell a készítmények közül.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.