- hirdetés -

B kategóriás jogsival nem vezethetsz 125 cm3-es motort, de gyorsabban szerezhetsz A1-es jogsit.

Téves információ, hogy B kategóriás jogosítvánnyal vezethető 125 cm3 motor, de ha már van személygépkocsira jogosítványod, akkor egyszerűsített módon megszerezheted az A1-es vezetői engedélyt.

Néhány órás képzés után vezethet „A1” kategóriába tartozó (125 cm3 alatti, 11 kW-os teljesítményt meg nem haladó hajtómotorral rendelkező) motorkerékpárt az, akinek van érvényes B kategóriás jogosítványa. Különböző társadalmi szervezetek nyomására nyílt meg a könnyített képzési és vizsgarendszer lehetősége, viszont a három alapvizsgát ugyan úgy le kell tenni a motorozni vágyó tanulónak. (A Totalcar B125 kezdeményezéséről itt olvashatsz.) Az elméleti mellett kell rutin és persze forgalmi vizsga is – tudtuk meg Tóth Árpádtól, az Astra Autósiskola gépjárművezető-képző szakoktatójától.

A korábbiakhoz képest könnyebbség, hogy egy 3 órás KRESZ tanfolyam és 2 gyakorlati óra (egy óra rutin, egy óra forgalom) után már letehetők a vizsgák. Szekeres Pál, a Car School autósiskola ügyvezető-tulajdonosa szerint azonban várhatóan nem lesz elég a gyakorlatban töltött 1-1 vezetési óra, hiszen a nagyobb teljesítményű és nagyobb tömegű motorkerékpár vezetéséhez másfajta képességekre, vezetéstechnikai tudásra van szüksége a közlekedőnek. Így ki-ki a maga belátása szerint és oktatója javaslatára veszi majd az előírt 2 gyakorlati óra fölött a további órákat ahhoz, hogy tempós közlekedés mellett, a város minden olyan sarkalatos pontját végig tudja járni az oktatójával, ahol a két keréken közlekedőknek különösen oda kell figyelniük.

Az biztos, hogy valamivel olcsóbb lesz így az A1-es motor jogosítvány a meglévő B-s jogsi mellé. Továbbra is megmaradt, hogy B-s jogosítvánnyal vezethető 50 cm3-t meg nem haladó vagy legfeljebb 4 kW teljesítményű, legfeljebb 45 km/órás végsebességű és maximum 350 kilogrammos moped (segédmotor).

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.