Az Ízes Orosháza kötetből választottuk a farsangi étel receptjét.
Vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig tart a farsang, a bálok, lakomák, mulatságok, népünnepélyek időszaka. Vízkereszt a karácsonyi ünnepkör zárónapja és egyben a farsang kezdőnapja, hamvazószerda pedig már a nagyböjt kezdetét, a lemondások idejét jelzi.
Az orosházi farsangi szokásokról Károlyi Fülöp Béla: Ízes Orosháza című könyvében írja: húshagyókedden sok fánkot sütöttek, de meg is számolták pontosan azokat, hogy sok libájuk legyen.
Íme a Mézes fánk receptje a kötetből
Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 1 kiskanál cukor, csipet só, 3 dkg élesztő, 1 narancs lereszelt héja, 2 pohár melegvíz, 1 narancs leve, 2 nagykanál méz, olaj a sütéshez.
Galuska keménységű tésztát keverünk ki a hozzávalókból. 1 órát álljon letakarva, amíg megkel. A forró olajba kanállal, amit mindig vízbe mártunk, tésztagaluskákat szaggatunk, s óvatosan a forró olajba tesszük. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük, melegen tálaljuk. Meglocsoljuk mézzel, vagy porcukorral és vágott mandulával, dióval.