- hirdetés -

Tavaly hatezer riasztást kaptak az orosházi mentősök. Voltak esetek, amiket még nekik is nehéz volt feldolgozniuk.

Az év eleje alkalmat ad arra, hogy visszatekintsünk az elmúlt évre és számvetést készítsünk az elvégzett munkáról, feladatokról és megfogalmazzuk a jövőre vonatkozó terveinket. Az Orosházi Mentőállomás vezetőjét, Kovács Tibort is arra kértük, értékelje az orosházi egység munkáját és ossza meg velünk mi minden segíthetné mindennapjaikat.

Hányszor vonultak ki az orosházi mentősök az elmúlt évben? Akadt-e köztük olyan riasztás, amikor indokolatlanul hívták ki a mentőt egy-egy esethez?

A mentősök munka közben (Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Az elmúlt esztendőben több mint 6000 alkalommal vonultunk ki. Bár statisztikát arra vonatkozóan nem vezetünk, mennyi volt ezek közül a vaklárma, az indokolatlan kivonulás vagy a betegszállítás, de mindenképpen ki kell emelni, hogy eseteink jelentős számában elfordulnak olyan riasztások, amikor nem volna szükség mentőre. Ami talán meglepőnek tűnik, de mindezeknek, – ritka kivételtől eltekintve- nincsenek következményei azok számára, akik ezt megteszik és ezzel a mentést veszélyeztetik.

Történt tavaly eszközbeszerzés, fejlesztés?

– A 2011-es évben tulajdonképpen egyfajta „hagyományos ügymenet” történt, kevés változással az Orosházi Mentőállomás életében. Kaptunk segítséget eszközbeszerzésre, viszont a gépjárműparkunk változatlan maradt. Ám történt átszervezés a szolgálati beosztásban, tavaly április 30-ig hétköznap 5 mentőautó volt szolgálatban (1 eset+4 mentőautó, éjszaka csak 1+1), szombaton 3, vasárnap pedig csak 2 egység volt készenlétben. Május elsejétől viszont hétfőtől – szombatig 4 mentőautó vonul, vasárnap pedig három. Ezzel a mentésbiztonságot erősítettük.

Voltak olyan esetek, ami lelkileg megviselte az orosházi mentősöket?

– Számos feladatunk volt, amiket nehéz feldolgozni bajtársainknak. Ahány személyiség, annyiképpen érez. Amikor a 7 hónapos kisfiúra ráesett a konyhaszekrény, az mindenkit nagyon megviselt a mentőállomáson.

Az orosházi mentősök 13 településen 70 ezer ember ellátásáért felelnek.

Mire vágynának az új évben a legjobban, ami nagyban segítené a mentősök munkáját?

– Mire is vágynánk? Hosszú listát tudnék erről írni, de nem azért, mert telhetetlen vagyok… A mentőállomás 1972-ben épült, már régóta nagy szükség lenne az épület teljes felújítására. Jó lenne legalább egy új mentőautót kapni, az már csak hab lenne a tortán! Néhány mentéstechnikai eszközre is szükségünk lenne. Vagy azért mert még nincs nekünk, vagy azért, mert lassan elöregednek. Jó lenne…! Majd legközelebb még sorolni fogom!

Tavaly nyáron forgattunk egy kisfilmet az orosházi mentősökről.

httpv://www.youtube.com/watch?v=b5UXMjDX5lc

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.