- hirdetés -

Nyolc település, 54 ezer fő tartozna az orosházi járáshoz.

A járások kialakításáról még tavaly szeptemberben döntött a kormány, és várhatóan februárban kerül az Országgyűlés elé a vonatkozó törvényjavaslat. A tervek szerint 2013. január elsejétől állna fel a járási rendszer, az erről szóló elképzeléseket (január 20-ig) társadalmi vitára bocsátotta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

Országosan 168 járás szerepel a tervekben. Békés megyében kilenc lenne, az orosházi mellett békési, békéscsabai, gyomaendrődi, gyulai, mezőkovácsházi, sarkadi, szarvasi és szeghalmi központtal. Az orosházi járás illetékességi területéhez Orosháza, Békéssámson, Csanádapáca, Gádoros, Kardoskút, Nagyszénás, Pusztaföldvár és Tótkomlós, összesen 54 ezer 47 fő tartozna. (A szintén az orosházi kistérséghez tartozó Csorvás és Gerendás a tervek szerint a békéscsabai járáshoz kerülne.)

Megyei járási térkép (nagyobb formátumért klikk a képre - .pdf)

A megyeinél alacsonyabb szinten intézendő államigazgatási feladatokat látják majd el a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeiként a járási hivatalok. A cél, hogy kisebb költséggel működjön a közigazgatás, és mindenkinek elérhető közelségben nyújthassanak szolgáltatást.

További részleteket találsz ezen az oldalon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.