- hirdetés -

Vitáznak a kocsmákban, a diszkókban, a házibulikban, a buszmegállókban, az utcán és otthon is. Az új év első össznépi vitatémája pedig nem más, mint a dohányzás. Január elsején ugyanis életbe lépett a dohányzási tilalom, ami sokkal szigorúbb, mint eddig.

A törvény eddig is tiltotta a közintézményekben, iskolákban, óvodákban és egyéb helyeken a dohányzást, ám eddig hagyott kiskapukat a füstölgőknek, akik kijelölt helyen élhettek szenvedélyüknek. Azonban ez most drasztikusan megváltozott, hiszen közoktatási intézményben, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményben és az egészségügyi szolgáltatónál (kivéve a pszichiátriai intézeteket) sem zárt, sem nyílt légtérben nem jelölhető ki dohányzóhely.

Kíváncsiak voltunk, mi a helyzet füstölgés téren Orosházán, ezért tettünk egy kört a városban, elmentünk kocsmába, diszkóba és kávéházba.

httpv://youtu.be/dx7fj3XHiLQ

Tilos dohányozni többek között a gyalogos aluljárókban, játszótéren, pályaudvarokon, buszmegállókban, és a vonatokon. A hivatalokban, kulturális központokban, a munkahelyek zárt tereiben és a szórakozó- és vendéglátó helyeken viszont ki kell jelölni és fenn kell tartani nyílt légterű helyet a dohányzók számára bejárattól számított 5 méteren kívül (kivéve, ha az üzemeltető, munkáltató nemdohányzó intézménnyé nyilvánítja a helyet vagy tűzvédelmi, munkabiztonsági előírások nem engedik azt). Kivételek ez alól a szórakoztató, vendéglátóhelyek, ahol bizonyos esetekben lehet 5 méteren belül is dohányzóhely. A szállodákban azonban továbbra is megengedett dohányzóként kiadott és megjelölt szoba fenntartása.

A dohányzás káros hatásaival foglalkozó orosházi Zöld Pont blog szerkesztői összefoglalták a változásokat, ha érdekelnek a részletek, klikk ide.

A dohányzással összefüggő tilalmak, korlátozások megszegése esetén továbbra is 20 ezer forinttól 50 ezer forintig terjedő egészségvédelmi bírság szabható ki, azonban a helyszíni bírság összege 20 ezer forintról 30 ezer forintra emelkedik. A törvény szerint április 1-ig van türelmi idő, addig csak figyelmeztetnek. Utána viszont megbüntetik a szabályszegőket!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.