- hirdetés -

A gépjárműadó, az építmény- és az idegenforgalmi adó terén történtek változások. 

A mentességet 2012. január 1-jétől csak az alábbi kategóriákba tartozók vehetik igénybe: mozgásszervi fogyatékossággal élők (tulajdonképpen a korábbi „állapota végleges” kategória), illetve a BNO XIII. főcsoportba tartozó „Csont-izomrendszer és kötőszövet betegségei” vezető diagnózisra megállapított, legalább 40%-os egészségkárosodással rendelkezők.

Az utóbbi kategóriába tartozó személyeknek új szakvéleményt kell kérniük a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivataltól. A kérelemhez szükséges nyomtatvány letölthető a Magyar Államkincstár honlapjáról. A kitöltött nyomtatványt személyesen vagy postai úton az államkincstár területi szervéhez kell benyújtani a megyeszékhelyen (5600 Békéscsaba, Szabadság tér 7-9.) – tudtuk meg a Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Iroda Adócsoportjától.

Változott az idegenforgalmi adó mértéke is, 2012. január 1-jétől Orosháza területén 300 forint lett vendégéjszakánként. Az építményadóban két fontos változás történt. Egyrészt megszűntek a korábban a helyi adókról szóló törvényben biztosított mentességek a szociális, gyermekvédelmi, nevelési-oktatási és egészségügyi intézmény céljára szolgáló helyiségek tekintetében. Másik fontos változás, hogy a kereskedelmi egységek esetében 600 négyzetméteres hasznos alapterület felett egy új, 800 forint négyzetméterenkénti adókulcs lép be. Ez azt jelenti, hogy 500 négyzetméter alapterületig 160,- Ft/m2, az 500 négyzetméter feletti rész után 800Ft/m2 az adókulcs.

A fentiekkel kapcsolatos konkrét tennivalókról Orosháza város honlapján vagy a Polgármesteri Hivatal adócsoportjának ügyintézőitől tájékozódhatnak az érintettek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.