- hirdetés -

Az orosházi kórház szülészetén tavaly több gyermek született, mint a 2010-ben.

Évek óta- hasonlóan az országos tendenciához- csökkent a születések száma az orosházi kórházban is. Ám ez a folyamat megdőlni látszik, hisz tavaly mintegy negyven gyermekkel több született, mint 2010-ben.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nők körében nagyon sokan vannak, akik 30 év felett szülik meg első gyermeküket, de akadnak olyanok, akik akár a 40 éves kort is betöltik, mire az első gyermeküket világra hozzák.

Tavaly többen vállaltak gyermeket (Fotó: Rajki Judit)

– Az elmúlt évben 478 gyermek született osztályunkon, míg 2010-ben 445. Tavaly két ikerpár született. Ez a növekedés mindenképpen optimizmusra ad okot, hiszen az elmúlt években fokozatosan csökkent a születések száma. Ez most megállni látszik. A koraszülések száma az elmúlt évekhez viszonyítva valamelyest csökkent osztályunkon. A császármetszések száma viszont gyarapszik, mert például a későn szülő nők esetében már számolnunk kell már a korral együtt járó egészségügyi problémákkal is, amik komplikációkat okozhatnak – összegzett dr. Felek Csanád szülész-nőgyógyász főorvos, osztályvezető- helyettes.

Az orosházi kórház újszülött és gyermekosztályán is minden kórteremben működik a rooming-in rendszer, melynek lényege, ha az anyuka kéri, babájával együtt lehet a kórteremben. A tapasztalatok azt mutatják ezzel a lehetőséggel általában az első gyermeküket várók élnek, míg a többedszer szülők már tudják, mi vár rájuk otthon, így itt még kihasználják a segítség és a nyugalom lehetőségét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.