- hirdetés -

Az idei év sűrű volt Gellértegyházán – az alapítvány köszöni a segítséget és tervezi a jövő évet.

Történelmi Gellértegyházáért Alapítvány célja többek közt a nemzeti történelmi múltunk, kulturális örökségünk megőrzése, fenntartása, az alapvető emberi értékek, a hagyományok megtartása és átörökítése. A törekvések érdekében rendezvényeket, táborokat szerveznek, hogy a népművészetet, a régi kézműves mesterségeket, és harcművészetet megismerhessék az érdeklődők.

Kosárfonás Gellértegyházán
(archív fotó)

– A tapasztalati úton történő tanulás módszerével igyekszünk kézzel foghatóvá, élhetővé tenni a múltban gyökerező, de mára már kihaló hagyományokat. Fontosnak tartjuk az egészségmegőrzést, melynek szerves része táplálkozási szokásaink átalakítása, életmód-választási alternatívák bemutatása, környezettudatos szemléletmód beépítése a mindennapi életvitelbe, valamint a hagyományos-népi sportolási módok bemutatása és gyakorlása. Bemutatjuk a vidékünkre is jellemző régi kézműves mesterségeket, valamint az íjászat, lovas íjászat, solymászat, állattartás feledésbe merült mozzanatait. Rendezvényeink és táboraink a multikulturális együttélés harmóniájának megteremtését segítik – sorolta Muszka Kálmán az alapítvány kuratóriumi elnöke.

A város önkormányzata a területet, amelyen működik az alapítvány idén augusztusban különleges örökségvédelmi terület kategóriába sorolta. Ezzel a terület valós történelmi helyként vehet részt a különböző pályázatokon, bővül az alapítvány lehetősége. Az újosztási területen idén is számos programmal várták az érdeklődőket. Többek közt Húsvétoló Családi Napot, Magyar Majálist, Nagycsaládosok Kárpát-medencei Találkozóját rendezték meg, rengeteg embert megmozgatva. Tanúja volt azonban a terület gyerekzsivajnak a különböző táborok keretében, hagyományőrző esküvőnek, csillagvizsgáltnak, íjászok gyakorlásának. Továbbá Gellértegyházát és ezzel Orosházát a fővárosi Nemzeti Vágtán népszerűsítették.

Gellértegyházáról szóló írásainkat itt találod.

– Az önkéntesség egyre inkább felértékelődő szerepe, a térségi kapcsolatok kialakítása, a közös célért történő együttműködés és nem utolsó sorban hagyományaink és nemzeti kulturális örökségünk védelme megvalósul Gellértegyházán. Egyes rendezvényeinkre több százan kilátogatták, gyakorta családok töltik hasznosan szabadidejüket – összegezte Muszka Kálmán.

Az alapítvány által használt terület és épületek fenntartásához és karbantartásához elengedhetetlenül szükséges a pályázati források és támogatások igénybevétele. Az alapítvány köszöni minden egyes támogatója segítségét, és kér mindenkit, aki egyetért a célokkal, hogy támogassa azok megvalósulását.  Csendes, békés karácsonyi ünnepeket és boldog jövőt kíván mindenkinek a Történelmi Gellértegyházáért Alapítvány.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.