- hirdetés -

A gazdakör fórumán szó esett az aktuális mezőgazdasági témákról.

Fórumot tartott az Orosházi Gazdakör csütörtök délután a Pacsirta utcai Pártok házában. A megjelent mintegy 40 érdeklődőnek először a falugazdász adott tanácsokat és mondta el az aktuális hivatalos ügyintézési határidőket.

A MAGOSZ országos választmányának elnöke is jelen volt a fórumon. Kispál Ferenc elsősorban a MAGOSZ és a kormány 2011-es mezőgazdaságban elért eredményeiről beszélt. Legfontosabbnak azt tartotta, hogy január 1-jén elindul az agrár kárenyhítési program.
– 1 hektár gyümölcsös, 5 hektár szántóföldi zöldséges vagy 10 hektár gabona termesztésre használt terület felett mindenkinek kötelező lesz a biztosítás, ami természeti csapásokra – vízkár, aszály, jégkár – vonatkozik. Ez az alap 8 milliárd forinttal indul, és ehhez jön még a gazdák által befizetett biztosítási összeg. Akit kár ér, ebből a pénzből kárpótolják majd – mondta.

Kispál Ferenc kiemelte, a gazdák is nehéz évre számíthatnak 2012-ben, a gazdasági környezet alól ők sem vonhatják ki magukat. Pozitívumként értékelte azonban, hogy a nemzeti földalapról megszületett a törvény, ami elsősorban a családi gazdálkodókat, azon belül pedig az állattenyésztőket támogatja. Hozzátette, hogy a fiatal gazdák számára várhatóan jövő év februárban jelennek meg a pályázati lehetőségek, a MAGOSZ pedig minden lehetséges eszközzel támogatja a fiatal gazdákat. Ehhez nyújt segítséget a nemzeti földalap, amiben egyelőre 65 ezer hektár terület van, de összességében 1,5 millió hektár állami tulajdonban lévő erdőről, gyepterületről és szántóterületről van szó.
– Ezekből a földekből kíván a kormány a fiatal gazdáknak juttatni és a megművelésükhöz szükséges feltételeket megteremteni. Itt kamatmentes hitelről, vagy vissza nem térítendő támogatásról lehet szó. A MAGOSZ főleg élelmiszer feldolgozóknak kíván pályázati lehetőséget teremteni, hogy a gazdálkodók feldolgozott, vagy félig feldolgozott árut adjanak el. Így a haszon többsége náluk maradna és nem a multi rabszolgái lennének.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.