- hirdetés -

Végéhez ért a könyvtár egyik pályázata, amelynek során 28,6 millió forintból valósítottak meg programokat, és tették a könyvek házát a tudás házává, a közösségek létrehozásának új színterévé.

A pályázatot konzorciumi formában vállalták a battonyai és a tótkomlósi könyvtárral, amelyek vezetői szintén részt vettek a hétfői projektzárón. Az elmúlt közel egy évben – ahogy Zalai Mihály alpolgármester fogalmazott – egész pályás letámadást hajtottak végre, minden generációt megszólítottak az élet több területén.
– A Guttenberg galaxisába való belépésüket biztosították, és ezzel már megtették az első lépést ahhoz, hogy ide vissza is járjanak a jövőben – mondta az alpolgármester.

Hotoránné Fekete Gabriella igazgató a jelenlévőknek röviden ismertette a projekt felépítését, programjait, a célokat, és fotókat is annak szemléltetésére, milyen hangulatban zajlottak azok. Az elmúlt hónapokban gyermekprogramokat, szülőknek, álláskeresőknek (Bizalom Teaház,) nőknek (A látható nő), Internet-felhasználóknak szerveztek tréningeket, megújult a honlapjuk, amely két nyelven (angolul és magyarul) kínálja az információkat, valamint bútorokra is jutott, amellyel családbarát környezet fogadja az érdeklődőket. Emellett a könyvtárosok továbbképzésére is jutott a keretből. A helytörténet tanításához digitális tananyag készül, amelyből a projektzárón Erostyák Zoltán muzeológus mutatott ízelítőt.

„Tudásdepó-Expressz” – A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében (TÁMOP-3.2.4-08/1-2009-0035) című pályázat keretében országosan 5,4 milliárd forintot használt fel 106 nyertes pályázat keretében 325 intézmény. Ez az adat már Sörény Edina, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Könyvtári Osztályának vezető tanácsosa előadásából derült ki, aki többek között az új Széchenyi Terv pályázati lehetőségeiről, újdonságairól is szólt.

A projekt keretében a könyvtárakat népszerűsítő kisfilmek is készültek, erre az Orosházi Városi Televízió kapott felkérést.

Az orosházi könyvtár kisfilmje

httpv://www.youtube.com/watch?v=Q6KaPbKX2v0

A tótkomlósi könyvtár kisfilmje

httpv://www.youtube.com/watch?v=_-9FvoriI-M

A battonyai könyvtár kisfilmje

httpv://www.youtube.com/watch?v=UG2DvaoRrZQ

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.