- hirdetés -

Karácsony egyik klasszikus sütije a mézes. Próbáljátok ki Trnkóczi Jánosné receptjét. 

Édességet általában különleges alkalmakkor készítenek – Trnkóczi Jánosné Zsuzsa néni azonban mindig talál okot a sütésre. És igen jól teszi, keze alól valóságos műalkotások kerülnek ki. A hagyományos mézeskalács formák mellett létrehoz bármit, amit a fantázia, kreativitás és kézügyesség megenged. Szebbnél-szebb dobozok, szívek, virágok, óvodai jelek, ajándékok formálódnak gyakorlott ujjai alatt. Zsuzsa néni szerint nincs az ember életében olyan jeles alkalom, aminek fényét ne lehetne mézessütivel emelni. Születésre bölcsőt, esküvőre ajándékládikát, szülinapra bármit – nincs lehetetlen.

Csak a fantázia szabhat határt a formáknak

Pedig nem túl régóta foglalkozik mézeskalács készítésével, egy újsághirdetésre jelentkezve tanfolyamot végzett, majd még egyet, és ma már Méz lovagrendi tag. Zsuzsa néni úgy véli, a mézes készítésének tudását át kell örökíteni az ifjúságra, ezért is tart időről-időre kézműves foglalkozást a Máltai játszótéren. Hagyományőrző napokon, játszóházakban népszerűsíti a mézeskalács sütését a környező településeken.

A mézes a karácsony egyik klasszikus sütije, nem hiányozhat az ünnepi asztalról, készítése pedig kiváló ünnepváró program a családnak. A mézessütemény hetekig tárolható, így már most bártan elkészítheted és félreteheted karácsonyra. A siker garantált, a mézes ugyanis rendkívül ízletes és tápláló is.

Recept

Sokféle mézes receptből válogathatunk, íme Zsuzsa nénié:

Hozzávalók: 80 dkg liszt, 35 dkg porcukor, ¼ tasak Kotányi mézes fűszerkeverék, 1 tk fahéj, 1 tk őrölt szegfűszeg, 2 tk szódabikarbóna, 4 ek méz, 4 tojás, 5 dkg vaj

Először a száraz hozzávalókat dolgozzuk össze alaposan, majd adjuk hozzá a többit. Az összedolgozott, kinyújtott tésztát kedvünk szerinti formákra szaggatjuk, igazítjuk. A díszítéshez, mázhoz 1 tojásfehérjét körülbelül 25 dkg porcukorral keverjünk ki.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.