- hirdetés -

Egy ritka betegségben szenvedő lányka mindennapjainak megkönnyítésére fogtak össze az ismerősök, és reméljük, még többen csatlakoznak.

Berta Nikolett 13 éves, tavaly őszig annyiban élt más életet, mint kortársai, hogy kiskora óta szénhidrát anyagcsere zavara miatt speciális diétát kellett betartania. A tanév elején térdfájdalmakra panaszkodott, műtét következett itt Orosházán, majd a dermesztő diagnózis: osteosarcoma (a csont rosszindulatú daganata), olyan ritka, hogy a régióban is egyedül őt kezelték ezzel a betegséggel.

Niki (Fotó: család)

Szegeden kemoterápia, kétségek, remények, hogy ne kelljen amputálni, végtagmegtartó műtét során speciális protézis, utókezelések, havonta kontroll. Niki hatalmas erővel végigcsinálta, szeptember óta itthon élt, édesanyja is visszamehetett dolgozni. Néha szúrt az oldala, a háta. Most szerdán kiderült: a mellhártyáján szintén rosszindulatú sejtekből áttét képződött, orvosai szerint az utóbbi két évtizedben szintén nem volt ilyen szövődményre példa. Az is friss hír, hogy karácsony előtt megműtik, és újabb kemoterápia vár rá, újabb kétségek, és csupán a remény, hogy sikerül legyőzni a kórt.

Közben a család anyagi erejét felemésztette a betegség. Hiába dolgozik három műszakban az édesapa, a kiadások gyarapodtak, a bevételek csökkentek. – Hogy fogjuk ezt újra végigcsinálni? – kérdezi a megkopott tekintetű anya, aki tudja, nagyobbik lányát és férjét kell ismét itthon hagynia, majd kórházi ágyon, vagy széken töltve az éjszakákat, erőt adnia a gyermekének, és nem tudja, hogy mondjon nemet egy megkívánt pudingra, vagy drága étrend-kiegészítőre, mert NINCS?! (Niki nővérén novemberben szintén térdműtétet hajtottak végre, hála Istennek nem volt rosszindulatú a ciszta, amit eltávolítottak.)

A család barátai most munkahelyen, ismerősök körében és rajtunk keresztül a város közösségéhez fordulnak, hogy az újra szétszakadó és egyre inkább nélkülöző Bertáék mindennapjait megkönnyítsék. Telefonkártya-feltöltésre, útiköltségre, vitaminokra (Béres-csepp, C-vitamin, Magne B6), diétás ételekre, biotermékekre, mindenre.

Niki iskolája, az evangélikus iskola alapítványa fogadja az anyagi felajánlásokat, az igazgató asszony garantálta, hogy a teljes összeget átadják a családnak.

Evangélikus Általános Iskola Alapítvány, bankszámlaszám: 10402647-26411912. (Megjegyzésbe: Berta Nikolett részére.) Egyéb jellegű segítséggel hívjátok a 06-70-772-7121 telefonszámot (Bertáné Katalin).

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.