- hirdetés -

Közeledik karácsony, így fellobbant a második gyertyaláng is az óriás városi adventi koszorún. Most is rengeteg ember ünnepelt együtt.

Ahogy egy héttel ezelőtt, most is megtelt az Árpád kert várakozókkal és ünneplőkkel az Oros-haza Baráti Kör és a Petőfi Művelődési Központ által szervezett adventi rendezvényen.

A közönség már most is jóval a műsor kezdete előtt kint volt a téren, és a baráti körösök által kínált libazsíros kenyér és forró tea, valamint a Rotary Club által porciózott forralt bor mellett várta a kezdést, közben az óriási városi adventi koszorú köré gyűltek egyre többen, ahol többek között a Wesley János Általános Iskola diákjai által készített agyagdíszeket is megcsodálták.

A baráti kör ezen a héten ismét egy újdonsággal jelentkezett. 24 órán keresztül webkamerán nézhetitek élőben, mi történik a koszorú körül. Ehhez kattints ide.

– Adventus Domini, ami annyit jelent, az Úr eljövetele. Most a várakozás második vasárnapját ünnepeljük együtt advent időszákban – így vezette fel gondolatait a hétvége szónoka. dr. Balhó János, a Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont főigazgatója Márai Sándor Füves könyvéből kölcsönzött idézeteket olvasott fel az érdeklődőknek.

„Ha az ünnep elérkezik, akkor ünnepelj egészen. Ölts fekete ruhát. Keféld meg hajad vizes kefével. Tisztálkodjál belülről és kívülről. FeleJts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata. Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. Nézd a régieket, milyen áhítatosan, milyen feltétlenül, milyen körülményesen, mennyi vad örömmel ünnepeltek! Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. Az ünnep legyen ünnepies. Legyen benne tánc, virág, fiatal nők, válogatott étkek, vérpezsdítő és feledkezést nyújtó italok. S mindenekfölött legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolásból, legyen benne áhítat és föltétlenség. Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl reá, testben és lélekben. S nemcsak a naptárnak van piros betűs napja. Az élet elhoz másféle, láthatatlan ünnepeket is. Ilyenkor felejs el mindent, figyelj az ünnepre.” – idézett Máraitól.

dr. Blahó János lángra lobbantja a második gyertyát (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

– Meggyőződésesen hiszek a gondolatok teremtő erejében. Abban, hogy a gondolatok tetteinkké válnak, tetteink pedig meghatározzák személyiségünket, és a személyiségünk pedig meghatározza sorsunkat – zárta beszédét Blahó János, majd fellobbantotta a koszorún a második gyertyalángot. A fényárban úszó koszorú mögött pedig már teljes pompájában ragyog a város karácsonyfája is.

Ezután elkezdődött a műsor a színpadon. A Vörösmarty iskola 2. a és 3.a osztályos tanulói Makó Ildikó vezetésével furulyaszóval, csodás énekekkel és versekkel varázsoltak ünnepi hangulatot a térre. Zárásként pedig több száz ember együtt énekelte a gyerekekkel a Mennyből az angyalt, ami fennkölt hangulatot varázsolt az Árpád kertbe.

A műsor után a közönség jó része még hosszú ideig elidőzött a téren, a felnőttek beszélgettek, a gyerekek pedig a művelődési központ melletti Mikulásházban kaptak a Mikulástól szaloncukrot, ha szépen énekeltek vagy mondtak verset.

Egy hét múlva fellobban a harmadik gyertyaláng, a műsor ide kattintva érhető el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.