- hirdetés -

A tervezett főtér helyén az összes közművet cserélik majd, ezért a Kossuth szobrot elvitték és restaurálják. Azt, hogy hol állítják fel újra, később dől el.

Sajtótájékoztatón ismertette a főtér projekt állását Csizmadia Ibolya és Zalai Mihály alpolgármester péntek délelőtt. A Főtér-projekttel kapcsolatos támogatási szerződést november 2-án írta alá dr. Dancsó József polgármester. A pályázati kiírás szerint az új közösségi térnek 2013 év végére kell elkészülnie.
– Az aláírással kezdetét vehette a magasépítés, melyre feltételes közbeszerzési eljárás keretében orosházi vállalkozó, az Iványi Építőipari Kft. pályázott sikeresen. Ebbe beletartozik a Mikszáth utcai üzletsor teljes, a Győry Vilmos téri 4 üzlet, valamint a házasságkötő terem felújítása. A mélyépítéssel kapcsolatos feltételes közbeszerzési eljárás eredménytelen lett, a következő ajánlattételi felhívás megjelenése hamarosan várható – mondta el Csizmadia Ibolya.

Felújítják a Kossuth-szobrot

A mélyépítés helyszínén áll a Kossuth-szobor, az alatta fekvő területen is teljes közműcsere történik majd, éppen ezért szükséges az alkotást az építkezés idejére biztonságos helyre szállítani.

– Bár a szobor állagmegóvása nem része a projektnek, azonban a műveletre mégis sort kell keríteni, méghozzá ebben az időszakban, mivel az Iványi Építőipari Kft. által megbízott alvállalkozó restaurátor most tudja a munkát elvégezni. A munkálatoknál a legfontosabb szempont, hogy az emlékmű ne szenvedjen sérülést. Az elemeket selyemkötéllel, darus kocsival emeljük le egymásról, a köztük lévő fugák feltárása után. A szobrot homokágyra fektetve viszik a telephelyre, ahol Bánfi Gábor, orosházi restaurátor elvégzi a szükséges állagmegóvási munkálatokat – mondta el Zalai Mihály.

A szobrot pénteken a déli órákban a Városüzemeltetési Zrt. őrzött és fedett telephelyére vitték. Az elszállítást Bánfi Gábor irányította és felügyelte. Miután a szobrot leemelték, a talapzatát is elkezdték bontani. Ennek közepén találtak egy „időkapszulát” amiben 2002-es Orosházi Élet című újságok, tervrajzok, a kivitelezést végzők jelenléti íve, egy CD lemez az akkor felújítás fotóival és pénzérmék voltak.

Daruval emelték le a szobrot talapzatáról (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit, Melega Krisztián

A süttői mészkőből készült posztamens és alépítmény több helyen betétezve van, szakszerűtlen kiegészítések találhatóak rajtuk, valamint a bronz oxidációja során kisebb mértékű zöldes foltok (réz-oxid) lefolyások vannak. A kőelemek jelentős felületén biológiai eredetű szennyeződések találhatók. A köveket mechanikus módszerrel (magasnyomású vízzel), illetve vegyszeres eljárással tisztítják le, a szakszerűtlen kiegészítéseket eltávolítják, a hiányokat restaurátor habarccsal egészítik ki. A relief hátteréből, illetve a betűkből az arany festés kikopott, ezt igazi aranyfüst lemezzel pótolják. A szobrot körbevevő kerítés korábban műkőből készült elemeit, a talapzat kövéhez illeszkedő terméskőre cserélik. A szobor új helyre történő összeállítását követően, végső fázisként a teljes kőfelületet hidrofóbizáló szerrel kezelik, hogy az emlékmű hosszú időn keresztül ellenálljon az időjárás viszontagságainak.

1904. szeptember 18-án állították fel Orosházán a Kossuth-szobrot, Békés megyében itt először. A 3 méter magas mészkő talapzatot a Fischer János és fia cég készítette, a 2 méter magas teljes alakos álló bronzszobor Horvay János műve.

– Az épülő főtér tervei alapján nem kerülhet a szobor arra a helyre, ahol eddig állt, hiszen más építészeti elemek lesznek a tér azon részén. Két lehetőség merült fel; vagy a város új főterén kap helyet, vagy a képzőművészeti lektorátus által is ajánlott Kossuth utcán, közel ahhoz a helyhez, ahol eredetileg is felállították, ebben az esetben újra Arad irányába mutathat Kossuth. (Erről itt írtunk korábban). Az elhelyezésről szakmai szervezetek ajánlása alapján a képviselő-testület dönt. Amennyiben az a határozat születik, hogy a főtérre kerüljön a szobor, akkor 2013 őszén, ha pedig úgy, hogy a Kossuth utcára, akkor várhatóan 2012 őszén helyezik el újra közterületen a szobrot.

Arra a kérdésünkre, hogy hol lesz a 2012-es március 15-i ünnepség, Zalai Mihály úgy válaszolt, hogy a tervek szerint a művelődési központ előtti Petőfi szobornál rendezik meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.